Supermarktpsychologie

 

, diëtist - 11 september 2017

Altijd gedacht dat het toeval was dat de broodafdeling aan het begin van de winkel zit? Of dat de A-merken op ooghoogte staan? Nou, niet dus. In een supermarkt, maar ook in andere winkels, is de ‘winkelroute’ vaak met militaire precisie uitgestippeld.

 Supermarktpsychologie

Take it slow

Uit onderzoek is gebleken dat als wij tegen de klok in lopen, wij trager gaan lopen. Bij veel supermarkten zit de ingang dan ook aan de rechter kant en dan komt al vrij snel het eerste obstakel: Groente- en fruitafdeling. De vertraging wordt hier alleen maar groter doordat je zelf de producten moet kiezen en bij sommige supermarkten ook zelf moet afwegen. Je langzaam voortbewegen door de supermarkt heeft invloed op je koopgedrag: hoe langer jij in de supermarkt bent, hoe meer je koopt.

Maximaal aantal stappen

Is het je wel eens opgevallen dat het brood en de eieren bijna nooit bij elkaar in de buurt liggen? Ook liggen de melkproducten aan de andere kant van de winkel. Je wordt dus gedwongen om door de hele winkel te gaan waardoor de kans op impulsinkopen aanzienlijk groter wordt.

Zintuigen

De tomaten zien er net wat roder uit door de gekleurde spotjes, de geur van het brood, ontspannen muziekje op de achtergrond… Op het moment dat wij ons op ons gemak voelen, gaan wij lekker mee met the flow. Op die manier eindigt er meer in ons mandje.

Boodschappenlijst

Helpt een boodschappenlijst om minder impulsaankopen te doen? Als jij naar de winkel gaat zonder lijstje: ben jij dan een persoon die als een gek van de ene kant naar de andere kant loopt en na het afrekenen tot de conclusie komt dat er nog een aantal producten mist? Of ben je dan zo in gedachten dat je alle sluikreclame niet ziet? Bij de mensen die erg in gedachten zijn wanneer ze geen lijstje hebben gemaakt, is er sprake van 34% minder impulsaankopen.

Tips

  • Neem de buitenste ring van de supermarkt

Veel supermarkten zijn zo ingericht dat alle producten van de Schijf van Vijf te vinden zijn in deze ring.

  • Boodschappenlijst

Ga voor jezelf na of een boodschappenlijst wel of niet bij jou past.

  • Volle maag in de supermarkt

Wanneer je trek hebt, is het lastiger om de geur van vers afgebakken brood te weerstaan. De voedingsmiddelen zien er net ietsjes lekkerder uit als je met een lege maag boodschappen gaat doen.

  • Koop voor meerdere dagen boodschappen

Deze tip spreekt voor zich toch? Hoe minder vaak jij in de supermarkt bent, hoe minder vaak jij de verleiding hoeft te weerstaan.

    Deel dit bericht

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. Linkedin
  4. Mail

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.