Afvallen met berberine? Advies & aandachtspunten

Gepubliceerd door Marrit Buteijn op

afvallen met berberine

Berberine als supplement wordt vaak gebruikt als hulpmiddel bij het afvallen. Het heeft namelijk een veelzijdige werking en draagt positief bij aan allerlei processen in je lichaam. En deze processen hebben allemaal indirect te maken met gewichtsverlies.

De laatste tijd krijgen wij steeds vaker de vraag of berberine écht helpt bij het afvallen. Want, kun je überhaupt wel gewicht verliezen met berberine en zitten er gevaren aan het slikken ervan?

Hoog tijd om hier eens een flink onderzoek tegenaan te gooien.

Dit artikel staat dan ook volledig in het teken van afvallen met berberine. Vind hier de belangrijkste informatie, ervaringen met berberine en de antwoorden op al je vragen!

Hoe effectief is berberine voor het afvallen?

Berberine staat als supplement bekend om zijn vele gunstige gezondheidseffecten die indirect met afvallen te maken hebben. Hierdoor kunnen wij ons voorstellen dat het ondersteuning kan bieden bij het afvalproces.

Maar is dit wel echt zo?

Laten we om deze vraag te beantwoorden een kijkje nemen naar de relevante werkingen van berberine ten opzichte van gewichtsverlies:

 • Het behouden van een gezond cholesterolgehalte
 • Het bijdragen aan het behoud van normale bloedsuikerwaarden
 • Het bevorderen van een normale darmfunctie
 • Het verlagen van een verhoogd triglyceridengehalte in je bloed
 • Het ondersteunen van de spijsvertering door je spijsverteringsklieren te versterken

Bovenstaande werkingen dragen allemaal bij aan een gezond metabolisme. En om gewicht te kunnen verliezen is een goed werkende stofwisseling natuurlijk onmisbaar.

Hiernaast lijkt het erop dat berberine ook invloed heeft op twee andere processen in je lichaam. In de medische wereld wordt berberine hierdoor steeds vaker ingezet bij de behandeling van diabetes type 2 of obesitas.

 1. Het stimuleren van het AMPK enzym. Dit enzym speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling regulatie van eiwitten, vetten en glucose. Hierdoor heeft berberine dus indirect invloed op het stimuleren van de vetverbranding.
 2. Het verhogen van insulinegevoeligheid. Door het remmen van de overtollige productie van glucose in je lever wordt je bloedsuikerspiegel verlaagd. Hierdoor heeft berberine dus indirect invloed op het verminderen van je vetopslag.

Er zijn dus inderdaad aanwijzingen dat berberine zou kunnen helpen bij gewichtsverlies. In hoeverre berberine ook daadwerkelijk effectief is om af te vallen is nog onbekend. Naar de effecten bij gewichtsverlies is gewoonweg nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Onze ervaringen met berberine

Onze ervaring leert dat berberine niet directe bijdraagt aan het verliezen van gewicht. Desondanks kunnen de effecten wel ondersteuning bieden tijdens het afvallen.

Berberine als fatburner

Door het stimuleren van het AMPK enzym en je stofwisseling lijkt het net alsof berberine een fatburner is. Wij denken hier toch iets anders over.

Onze fatburner ervaring leert dat de stimulerende stoffen in vetverbranders je stofwisseling versnellen. Dit is echter een ander effect op je stofwisseling dan het indirecte effect wat berberine heeft op je metabolisme heeft.

Ook of berberine inderdaad je vetopslag vermindert zijn wij niet helemaal zeker. Deze effecten hebben wij in ieder geval niet actief ervaren.

Minder eetlust

Wat we wel gemerkt hebben is dat berberine invloed heeft op je eetlust. Het stopt of remt je hongergevoel niet, maar het geeft je wel eerder een seintje dat je vol zit.

Wanneer merkten we de effecten?

Hoelang het duurt voordat je deze effecten merkt is lastig te zeggen. Dit verschilt namelijk per persoon, maar is ook afhankelijk van het soort berberine en de dosering. In ons geval duurde het bij de één een aantal weken, terwijl de ander na een paar maanden pas effecten merkte.

Ook is er geen garantie dat je deze effecten überhaupt merkt. Het kan namelijk maar net zo zijn dat berberine voor jou niet het juiste hulpmiddel is bij het afvallen.

Ervaringen van berberine gebruikers

Steeds meer mensen zijn lyrisch over afvallen met berberine en de resultaten die ze behaald hebben. Als afval supplement is berberine dan ook in populariteit gestegen. In de sportschool hoor ik sommige mensen soms zeggen dat berberine de nieuwe beste fatburner is.

Wij waren dan ook razend benieuwd naar de ervaringen van andere gebruikers. In onze zoektocht naar berberine ervaringen viel ons meteen iets op. Het was namelijk best moeilijk om online échte gebruikerservaringen te vinden.

De meeste berberine ervaringen met afvallen die we hebben kunnen vinden waren van bloggers. Zij hebben het supplement dan zelf getest en raden het vervolgens wel of niet aan.

Wel hebben we ervaringen kunnen vinden over de effecten van berberine bij diabetici. Hierbij zeggen meerdere patiënten dat berberine inderdaad hun bloedsuikerspiegel verlaagt.

En dan gaat het specifiek over de behandeling bij diabetes type 2. Of berberine ook kan helpen of ingezet wordt bij diabetes type 1 is onbekend.

Is het gevaarlijk & heeft het bijwerkingen?

Over het algemeen wordt het gebruik van berberine bij het afvallen als veilig beschouwd. Desondanks is het bekend dat het een aantal bijwerkingen kan veroorzaken.

We zetten de meest voorkomende berberine bijwerkingen op een rij:

 • Hoofdpijn
 • Maagklachten of misselijkheid
 • Diarree of constipatie
 • Huiduitslag

Let op de dosering

Voor het slikken van berberine is geen bovengrens. Hierdoor slik je al gauw een te hoge dosis wanneer je berberine inneemt.

Wel is er een aanbevolen dosering van 1500 mg per dag. Als je een gevoelige darmen hebt, is het advies om maximaal 500 mg per dag te gebruiken.

In de meeste gevallen waarbij mensen last kregen van bovenstaande bijwerkingen was de dosering voor hen te hoog. Het is dan ook verstandig om met een lage dosering te beginnen en berberine na het eten te nemen. Hiermee kun je het risico op eventuele bijwerkingen verkleinen.

Bijwerkingen bij langdurig gebruik

Het is onbekend of gebruik van berberine op de langere termijn andere bijwerkingen kan geven. Om dit uit te sluiten of bevestigen is gewoonweg niet voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Niet gebruiken bij

Er is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van berberine tijdens je zwangerschap. Hierdoor wordt het gebruik van berberine afgeraden als je zwanger bent. Dit geldt overigens ook als borstvoeding geeft.

Gebruik je medicijnen voor je bloedsuikerspiegel? Overleg dan eerst met je arts of het veilig is om deze met berberine te combineren. Het is namelijk onduidelijk of berberine de werking van deze medicatie beïnvloedt.

Ons advies

Neem altijd eerst contact op met je huisarts voordat je begint met het gebruiken van berberine. Zo kun je eventuele gezondheidsrisico’s uitsluiten om berberine veilig te gebruiken bij het afvallen.

Wetenschappelijk verband tussen berberine en gewichtsverlies

Er zijn weinig onderzoeken geweest naar de effectiviteit van berberine bij gewichtsverlies. Dat berberine helpt om af te vallen is dus niet wetenschappelijk bewezen.

Desondanks zijn er aardig wat onderzoeken te vinden naar de indirecte invloed van berberine op gewichtsverlies. We lichten de meest opvallende voor je uit.

Berberine en obesitas

Uit meerdere onderzoek is gebleken dat berberine een positieve invloed kan hebben voor mensen met overgewicht.

 • Zo zou berberine ingezet kunnen worden bij de behandeling van gewichtsverlies om obesitas te voorkomen [1].
 • Een ander onderzoek toont aan dat berberine ingezet kan worden ter ondersteuning van gewichtsvermindering bij obesitas [2].

Berberine en diabetes

Hiernaast heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat berberine kan helpen bij de behandeling van diabetes.

 • Onder andere door het activeren van het AMPK enzym wat een stimulerend effect op de stofwisseling heeft [3].
 • Een ander onderzoek wijst uit dat berberine ook gunstige effecten heeft bij de behandeling van nierfalen door diabetes [4].

Aandachtspunten bij het afvallen met berberine

Nu weet je dat berberine ondersteuning biedt bij verschillende lichamelijke processen en indirect invloed heeft op afvallen. Ondanks dat dit wetenschappelijk (nog) niet onderbouwd is, kan het dus zijn dat berberine jou kan ondersteunen bij gewichtsverlies.

Om het beste uit berberine te halen tijdens je afvalproces zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Voeding

Logischerwijs val je geen kilo’s af door alleen maar een berberine pilletje te slikken. Berberine is en blijft een supplement, en een supplement is een aanvulling op je dieet. Zorg dus voor een gezond en evenwichtig dieet waarin je ongezonde voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijdt.

Beweging

Hiernaast moet je om af te kunnen vallen meer calorieën verbranden dan je verbruikt. Naast het slikken van berberine is voldoende lichaamsbeweging dan ook essentieel.

Ga voor kwaliteit

Tot slot: kies voor zuivere berberine van hoge kwaliteit zonder onnodige vulstoffen. Zo kan de berberine beter door je lichaam worden opgenomen om sneller ondersteuning te bieden bij gewichtsverlies.

Conclusie

Als afval supplement is berberine populair, maar of het ook echt helpt bij gewichtsverlies valt nog maar te bezien.

De onderzoeken die er gedaan zijn, waren specifiek gericht op de effecten van berberine bij diabetes type 2 of obesitas. Hierdoor is het op dit moment dus onbekend of berberine ook écht werkt om af te vallen.

Wat we wel weten is dat berberine voor sommige mensen de nodige ondersteuning kan bieden tijdens het afvalproces.

Het kan je bijvoorbeeld helpen bij het controleren van je eetlust en heeft hiernaast natuurlijk allerlei positieve gezondheidseffecten.

Maar – ga er niet vanuit dat door het slikken van berberine de kilo’s van je lijf afvliegen.


Categorieën: Afslanken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *