Voeding en het prikkelbare-darmsyndroom

Het prikkelbare-darmsyndroom (PDS/IBS) is te herkennen aan buikpijn, die al geruime bestaat en vaak minder wordt na toiletbezoek. PDS komt veel voor in Nederland. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen.

 

Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe herken je het prikkelbare-darmsyndroom?
 • Hoe wordt het prikkelbare-darmsyndroom behandeld?
 • Wat is de rol van voeding bij het prikkelbare-darmsyndroom?
 • Wanneer ga je naar de diëtist?
 • Wat kun je van de diëtist verwachten?

Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels over het prikkelbare-darmsyndroom.

 

Hoe herken je het prikkelbare-darmsyndroom?

Je kunt het prikkelbare-darmsyndroom herkennen aan een reeks van maag- en darmklachten. Buikpijn komt bij het prikkelbare-darmsyndroom altijd voor. Daarnaast kunnen er andere klachten spelen zoals:

 • Buikkrampen;
 • Opgeblazen gevoel en/of opgezette buik;
 • Diarree en/of obstipatie (verstopping)
 • Slijm bij de ontlasting;
 • Borrelingen;
 • Winderigheid;
 • Misselijkheid;
 • Zuurbranden;
 • Vermoeidheid.

 

Hoe wordt het prikkelbare-darmsyndroom behandeld?

Voeding en leefstijl zijn belangrijke aandachtspunten bij het prikkelbare-darmsyndroom. Een gezonde en gevarieerde voeding, voldoende lichaamsbeweging en stressvermindering spelen een rol bij de behandeling. Overleg met je arts of een bezoek aan de diëtist zinvol is. De diëtist kan je helpen bij je klachten. De juiste voeding kan je prikkelbare-darmsyndroom niet genezen, wel kan voeding zorgen voor vermindering van klachten en ervoor zorgen dat je je beter voelt. Medicatie kan de klachten van het prikkelbare-darmsyndroom ook verminderen. Daarnaast zijn er nog 3 andere behandelmethoden die kunnen worden ingezet:

 • Psychotherapie is een behandelmethode die bestaat uit een aantal gesprekken. De psychotherapeut richt zich op de psychische kant van jouw klachten, met als doel vermindering van deze klachten;
 • Hypnotherapie is een behandelmethode waarbij je door middel van een trance (oftewel hypnose) leert bewust te worden van jouw klachten en zo de klachten te verminderen;
 • Bekkenfysiotherapie richt zich op problemen in de bekken, lage rug, buik en bekkenbodem. De training van je bekkenbodemspieren kan klachten bij het prikkelbare-darmsyndroom verminderen.

 

Wat is de invloed van voeding bij het prikkelbare-darmsyndroom?

De klachten bij het prikkelbare-darmsyndroom worden vaak minder als je regelmatig en gezond eet. Omdat je bij het prikkelbare-darmsyndroom last kunt hebben van specifieke voedingsmiddelen (zoals koffie, alcohol en producten rijk aan capsaïcine zoals rode pepers) is het goed dat je hele voedingspatroon onder de loep wordt genomen. Daarbij is het belangrijk om niet zelfstandig allerlei voedingsmiddelen uit de voeding weg te laten op verdenking op klachten. Hierdoor kan de voeding onvolwaardig worden. Neem bij verdenking op klachten bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen contact op met je huisarts of diëtist.

 

Wanneer ga je naar de diëtist?

Als je last hebt van klachten die horen bij het prikkelbare-darmsyndroom, kun je het beste naar een diëtist gaan. Door haar behandeling kunnen je klachten verminderen en voel je je beter. Heb je het prikkelbare-darmsyndroom en twijfel je of je wel gezond genoeg eet en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt? De diëtist weet het!

 

Wat kun je van de diëtist verwachten?

De diëtist geeft je een praktische en persoonlijke behandeling. Samen met de diëtist zoek je naar een voeding die zo min mogelijk klachten geeft, maar waar wel alles wat je nodig hebt in zit. Samen met jou kijkt ze hoe je je dieet zo makkelijk mogelijk kunt inpassen in je leven. Misschien heb je ook bepaalde vragen of zelfs zorgen. Met de diëtist kun je hierover in gesprek.

 

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over het prikkelbare-darmsyndroom verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

 

Feit of fabel?

Vezelpreparaten helpen altijd bij het prikkelbare-darmsyndroom.

Fabel!

 

Feit of fabel?

Tussendoortjes verergeren de klachten.

Fabel!

 

Feit of fabel?

Door het eten van speltbrood gaan mijn darmklachten over.

Dat ligt eraan! Het ligt namelijk niet zo eenvoudig. De vezels in speltbrood kunnen een positieve invloed op je klachten hebben, maar er zijn meer factoren die een rol spelen, zoals stress, vocht en beweging. 

 

Meer weten?

Wil je weten hoe het precies zit en wat voor jou de beste voeding is? Ga dan naar de diëtist!

 

Heb je gehoord over het FODMAP dieet en wil je hiermee aan de slag? Het FODMAP is een dieet dat diëtisten steeds vaker inzetten bij darmklachten zoals het prikkelbare-darmsyndroom. Het wordt gebruikt als gezond en gevarieerd eten onvoldoende vermindering van klachten geeft. FODMAP’s zitten in heel veel voedingsmiddelen die je dagelijks eet en drinkt. De letters van het woord FODMAP staan voor verschillende groepen koolhydraten die in de darm slecht of niet kunnen worden opgenomen en daardoor klachten geven. Wil jij onderzoeken of jouw darmklachten verminderd kunnen worden door het FODMAP dieet? De diëtist kan je hierbij helpen.

 

Relevante links

 

Let op!

Als je op zoek gaat naar informatie over voeding en leefstijl bij het prikkelbare-darmsyndroom op het internet, in boeken of via (sociale) media, zal je diverse adviezen tegenkomen. De herkomst van de adviezen is niet altijd duidelijk en soms zelfs achterhaald. Ook kunnen de verschillende adviezen tegenstrijdig zijn. Dit geeft vaak onnodig verwarring. Wil je adviezen op basis van feiten en waarheden? Ga dan naar de diëtist!

 

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

, diëtist 12 december 2019
De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het...

COPD en ongewenst afvallen

, diëtist 9 december 2019
Een goed afgestemd voedingspatroon is erg belangrijk bij mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).  Er is...

Sporten met een drukke baan. Hoe dan?!

, diëtist 5 december 2019
Met de auto naar de sportschool om vervolgens een uur te gaan fietsen? Het klinkt gek, maar dit gebeurt...

IJzersterke voeding bij bloeddonatie

, diëtist 2 december 2019
Een bloeddonatie is in principe niet heel erg ingrijpend. Toch kunnen sommige mensen wel klachten ervaren zoals duizeligheid, flauwvallen...