Voeding en overmatig overgeven tijdens de zwangerschap

Overmatig overgeven tijdens de zwangerschap (hyperemesis gravidarum) is geen gewone misselijkheid, zoals je die meestal hebt tijdens de eerste maanden van je zwangerschap. Overmatig overgeven tijdens de zwangerschap is niet alleen vervelend, maar zelfs ongezond.

 

Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is overmatig overgeven?
  • Wat zijn de symptomen van overmatig overgeven?
  • Wat is de invloed van voeding bij overmatig overgeven?
  • Wanneer ga je naar de diëtist?
  • Wat kun je van de diëtist verwachten?

Tot slot behandelen we enkele feiten en fabels.

 

Wat is overmatig overgeven?

Bij overmatig overgeven ben je erg misselijk en moet je vaak overgeven. Deze aandoening kan leiden tot uitdroging en een onvolwaardige voedingstoestand voor jou en je kindje.

 

De oorzaak van de misselijkheid ligt meestal in de hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap. Deze hormoonschommelingen verschillen per persoon en per zwangerschap. Stress kan daarbij een versterkende invloed hebben. Ook een tekort aan één of meer voedingsstoffen kan een rol spelen.

 

Wat zijn de symptomen van overmatig overgeven?

Naast overgeven is misselijkheid een belangrijk symptoom. Vaak zijn zwangeren ook overgevoelig voor bepaalde prikkels, zoals licht, geluid en geuren. Door het tekort aan energie komen daar nog eens klachten van vermoeidheid en duizeligheid bij.

 

Wat is de invloed van voeding bij overmatig overgeven?

Het is belangrijk om bij overmatig overgeven zo snel mogelijk weer een gezonde en volwaardige voeding binnen te krijgen. Je kunt door het overgeven namelijk uitdrogen en ondervoed raken. En dat is uiteraard niet goed voor jou en je kindje.

 

Als je in het ziekenhuis bent opgenomen vanwege overmatig overgeven, wordt er naar je bloed gekeken om te bepalen of je genoeg voedingstoffen binnen krijgt. Aan de hand van je bloedwaarden bepaalt je arts of verloskundige samen met de diëtist of je tekorten hebt.

 

Wanneer ga je naar de diëtist?

Je kunt met al je vragen over overmatig overgeven terecht bij een diëtist. Aarzel niet en vraag om haar advies als je specifieke vragen hebt over (overmatig) overgeven tijdens de zwangerschap of als je twijfels hebt over je eetpatroon.

 

De diëtist is de aangewezen persoon om voor jou een persoonlijk en praktisch voedingsadvies samen te stellen. Ze gebruikt hiervoor landelijk vastgestelde wetenschappelijke voedingsrichtlijnen. Deze richtlijnen zijn speciaal opgesteld voor zwangeren. De diëtist kan je dus precies vertellen wat jij en je kindje nodig hebben.

 

Wat kun je van een diëtist verwachten?

Een diëtist weet alles over voeding en zwangerschap, overmatig overgeven en de rol van voeding voor jou en je kindje. Ze is op de hoogte van alle landelijke, wetenschappelijke richtlijnen en geeft je een persoonlijk voedingsadvies, dat past bij jouw situatie. Dit zorgt voor een optimale start voor jullie beiden. Die wil je toch niet missen?

 

Feiten en fabels

Er worden veel fabels over zwangerschap verteld. Kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

 

Feit of fabel?

Je verkleint het risico op zwangerschapsmisselijkheid door een multivitaminepreparaat speciaal voor zwangeren te slikken vanaf het moment van je kinderwens.

Feit!

 

Feit of fabel?

Overgeven in de eerste 12 weken van de zwangerschap hoort er gewoon bij, daarna gaat het meestal vanzelf weer over.

Fabel!

 

Feit of  fabel?

Als je moet overgeven en weinig kunt eten, is er ook niks wat de diëtist nog voor je kan doen.

Fabel!

 

Meer weten?

Wil je weten hoe het precies zit en wat voor jou de beste voeding is? Ga dan naar de diëtist!

Voedingstips voor jonge sporters: eiwitten

, diëtist 12 december 2019
De groeispurt is een periode waarin het lichaam in korte tijd snel groeit. Het is een fase van het...

COPD en ongewenst afvallen

, diëtist 9 december 2019
Een goed afgestemd voedingspatroon is erg belangrijk bij mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).  Er is...

Sporten met een drukke baan. Hoe dan?!

, diëtist 5 december 2019
Met de auto naar de sportschool om vervolgens een uur te gaan fietsen? Het klinkt gek, maar dit gebeurt...

IJzersterke voeding bij bloeddonatie

, diëtist 2 december 2019
Een bloeddonatie is in principe niet heel erg ingrijpend. Toch kunnen sommige mensen wel klachten ervaren zoals duizeligheid, flauwvallen...