Blog

Voeding van de toekomst

, diëtist - 17 oktober 2019

Plantaardig eten en verduurzamen zijn twee hot items die veel terugkomen in het dagelijkse nieuws. Hoe gaat het als je deze twee onderwerpen bij elkaar in de blender doet? Is er een ideaal recept voor het voorkomen van voedseltekorten in de toekomst? Zo ja, wat zijn de benodigde ingrediënten?

Moeite met kauwen en slikken: de noodzaak van aangepaste voeding

, diëtist - 14 oktober 2019

Een CVA, gevorderde dementie, kapot kunstgebit, kaak-operatie, verstandelijke handicap of gekneusde neus. Het lijkt op het eerste oog misschien niet zo, maar deze genoemde diagnoses en klachten hebben allemaal wat met elkaar gemeen: ze kunnen leiden tot problemen met kauwen en slikken. De kans is groot dat het veel moeite kost om vaste voeding binnen te krijgen, zoals het eten van brood of een avondmaaltijd. Voeding kan in de luchtpijp terecht komen, hoestbuien veroorzaken en je kunt hier flink benauwd van raken. In dit blog vertel ik je meer over de oplossing om in dat geval de consistentie van de voeding aan te passen.

Suiker en extra tumorgroei

, diëtist - 10 oktober 2019

Zorgt suiker ervoor dat er extra tumorgroei optreedt? En betekent dat dan dat je alle suiker uit de voeding moet weglaten? Het ontstaan van een tumor is een heel complex proces, daarom is deze vraag ook niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. Uitleg over wat we al wel weten lees je in dit blog.

Zwangerschapsdiabetes

, diëtist - 7 oktober 2019

Tijdens de zwangerschap kan een tijdelijke vorm van diabetes ontstaan: zwangerschapsdiabetes. Het medische woord voor zwangerschapsdiabetes is diabetes gravidarum. Na de bevalling is het bijna altijd meteen weer weg. In dit blog lees wat je erover moet weten.

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Geniet, maar drink met mate? Of toch liever helemaal niet?

, diëtist - 3 oktober 2019

Ik houd spreekuur in mijn praktijk. Mijn volgende cliënt is een vrouw van 43 jaar. ‘Ik drink elke dag een glaasje wijn bij het eten’, vertelt ze. Dat adviseerde de cardioloog van mijn vader hem jaren geleden en ik ben dat daarom ook gaan doen. Doet ze daar goed aan? Met andere woorden: is het drink met mate of toch liever helemaal niet?

Eten bewaren of weggooien?

, diëtist - 30 september 2019

Iedereen kent wel iemand die de houdbaarheid van een product ziet en overeind schiet: “Nee! Stop! Dat is over datum!”. En waarschijnlijk ken je ook iemand die bijna nooit naar de houdbaarheidsdatum kijkt. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Wat betekenen de afkortingen op etiketten en wanneer kun je iets met een gerust hart eten of juist niet?

Vis in plaats van medicijnen

, diëtist - 23 september 2019

Joop is door de huisarts verwezen in verband met hypertriglyceridemie. Dit wil zeggen dat de vetten in zijn bloed (de triglyceriden) te hoog zijn. Het maakt de kans op hart- en vaatziekten groter.

Kun je het risico op dementie verkleinen?

, diëtist - 16 september 2019

Ik loop naar de afdeling geriatrie in het ziekenhuis. Dit is een afdeling in het ziekenhuis gericht op de kwetsbare ouderen. Aan de eettafel zie ik een aantal patiënten zitten. De één slikt nog net de laatste hap boterham weg en een ander zit te knikkebollen.  Een meneer vraagt zich verward af waar hij is en een mevrouw in een stoel zit zomaar zachtjes voor zich uit te praten. Voor de één is deze afdeling dan ook een warm bad en voor de ander de grootste nachtmerrie. Dementie is een vaak gezien ziektebeeld op deze afdeling. Ik vroeg mij af: “Zou het mogelijk zijn om de kans op dementie te verkleinen door gezond te eten?”. Je leest er meer over in mijn blog.

Behoefte aan chocolade

, diëtist - 9 september 2019

‘Als ik ongesteld word, heb ik zo’n behoefte aan chocolade’. Of: ’In de loop van de middag krijg ik altijd zo’n behoefte aan suikers.’ Zomaar wat uitspraken die ik regelmatig op het spreekuur hoor. Hoe zit dat met die behoefte? Geeft je lichaam dan echt aan wat je nodig hebt?

Wat eet je als je borstvoeding geeft?

, diëtist - 5 september 2019

Misschien ben je nog aan het overwegen om borstvoeding te geven en zoek je informatie. Of misschien heb je tijdens je zwangerschap een cursus gevolgd over het geven van borstvoeding? In deze cursussen wordt vaak informatie gegeven over het aanleggen, over eventuele ongemakken, en wordt meestal ook benoemd dat borstvoeding van de moeder energie kost en hierdoor de energiebehoefte hoger ligt. Maar wat kan je nu als jonge moeder het beste eten om die benodigde energie en voedingsstoffen binnen te krijgen? Dat leg ik je uit in dit blog.