Altijd aan de lijn geweest en nu juist extra moeten eten

, diëtist 31 januari 2019

De 63-jarige mevrouw De Haas is vandaag overgekomen uit een ander ziekenhuis waar ze een bypass operatie heeft ondergaan. De operatie is nu een week geleden. Sindsdien heeft ze een slechte eetlust. Haar gewicht daalt en ze voelt zich moe en slap. Ze is wel blij dat ze wat kilo’s kwijtraakt, vanwege haar overgewicht, maar dat ze zich zo moe en slap voelt, vindt ze uiteraard vervelend. De diëtist wordt in consult gevraagd vanwege (risico op) ondervoeding.

Altijd aan de lijn geweest en nu juist extra moeten eten

Afvallen is niet altijd wenselijk

‘Er is een groot verschil tussen afvallen als je gezond bent en afvallen als je ziek bent’, leg ik uit aan mevrouw. Als je gezond bent en bewust gewicht verliest, verlies je vooral vetmassa, nu verliest mevrouw De Haas juist voornamelijk spiermassa.

 

Spieren zijn nodig voor kracht, maar ook voor een goede weerstand en een goed herstel van de operatie. Mevrouw De Haas moet weer voldoende energie (calorieën) en bouwstoffen (eiwit) eten, zodat haar spieren niet verder afnemen. Hierdoor gaat ze zich weer beter voelen. Ook maakt het de kans op complicaties, zoals een wondinfectie, kleiner.

 

Aanpassingen in de voeding

Samen met mevrouw De Haas maak ik een plan om dit te bereiken. We spreken af dat ze tussen haar maaltijden door haring, makreel, volle yoghurt, volle kwark en noten gaat gebruiken, dat ze een dikkere laag margarine op haar brood gaat smeren en dat ze haar brood gaat beleggen met pindakaas. Mevrouw verwacht dat dat wel gaat lukken. Het zijn allemaal dingen die ze erg lekker vindt.

 

Minder eetlust

Als ik een paar dagen later opnieuw bij haar langsga, geeft ze aan dat het nog niet gelukt is de adviezen in de praktijk te brengen. Bij haar broodmaaltijden neemt ze een cracker met komkommer of tomaat in plaats van de afgesproken boterhammen met dik margarine en pindakaas en tussendoor kiest ze voor een kopje bouillon en wat fruit in plaats van voor vette vis, volle zuivel en noten.

 

‘Komt het door het gebrek aan eetlust?’, vraag ik haar. ‘Smaakt dit nu beter?’ ‘Nee’, antwoordt ze. ‘Eigenlijk heb ik best zin in de dingen die jij adviseerde. Het is alleen even de omgekeerde wereld. Ik moest altijd afvallen, omdat ik te zwaar was. Nu ben ik eindelijk afgevallen en moet ik extra eten. Ik snap dat dat belangrijk is voor mijn spieren, maar ik moet er wel erg aan wennen om ineens dingen te eten die ik van mezelf nooit mocht.’

 

Eetgewoonte afleren

Mevrouw De Haas is niet de enige met dit probleem. Als je heel je leven al te zwaar bent en probeert af te vallen, ben je erg gewend om zoveel mogelijk te kiezen voor kleine hoeveelheden en magere producten.

 

Voor mensen die moeten afvallen is het vaak lastig ongezond snackgedrag af te leren, omdat het een gewoonte is. Andersom is dat ook zo voor mensen die juist niet mogen afvallen, vanwege een ziekte of operatie. Zij moeten hun lijngerichte eetgewoonte afleren en ook dat kost moeite. Soms is het zelfs (tijdelijk) nodig gezond eetgedrag los te laten. Dan is genoeg energie en eiwit (even) belangrijker dan voldoende groente en fruit. De diëtist begeleidt mensen bij deze gedragsverandering.

 

Uiteindelijk toch gelukt

Met mevrouw De Haas komt het uiteindelijk allemaal goed. Het lukt haar de adviezen toch in de praktijk te brengen. Hierdoor stopt het gewichtsverlies en kan ze de verloren spiermassa weer opbouwen. Ze herstelt goed van de operatie en haar eetlust neemt verder toe.

 

Als ze weer helemaal opgeknapt is, lukt het haar met hulp van de diëtist in de hartrevalidatie en later een diëtist in haar eigen woonplaats, op een gezonde manier haar overgewicht kwijt te raken.

 

Kun jij ook hulp gebruiken bij het aankomen of afvallen? Neem dan contact op met een diëtist in de buurt