Alles in een flesje

, diëtist 18 januari 2018

Het grootste verschil tussen de diëtist en bijvoorbeeld een gewichtsconsulent of voedingscoach, is dat een diëtist ook zieke cliënten mag begeleiden. De juiste voeding helpt namelijk niet alleen bij het voorkomen van ziektes, maar ook bij het herstellen, genezen of voorkomen van het verergeren van de aandoening. Soms heb je iets extra’s nodig, maar lukt dat onvoldoende met alledaagse voedingsmiddelen. De diëtist kan je dan adviseren medische voeding te gebruiken.

 medische voeding

Als je wat extra’s nodig hebt

Gezonde mensen kunnen met ‘gewone’ voeding hun lichaam geven wat het nodig heeft. Als iemand echter te maken krijgt met een ziekte of aandoening, heeft het lichaam soms iets extra’s nodig om te herstellen of op gewicht te blijven. Eerst kijkt een diëtist samen met een cliënt of dit opgelost kan worden met normale voedingsmiddelen, zoals een extra tussendoortje, of eenvoudige tips zoals wat extra boter en dubbel beleg op brood. Soms is dit echter niet mogelijk of niet genoeg. Hier kan medische voeding een oplossing bieden.

Voor elk wat wils

Medische voeding is een verzamelnaam van speciaal ontwikkelde producten die iemand onder begeleiding van een diëtist of arts kan gebruiken als aanvulling op de voeding. Er zijn veel verschillende soorten: in de vorm van melkdrank, sap, yoghurt, pudding of soep. Er zijn ook poeders verkrijgbaar om bijvoorbeeld yoghurt of pap te boosten met wat extra eiwit, vitamines en mineralen. Zo is er voor elk wat wils. Een gemiddelde portie medische voeding bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als een kleine maaltijd. Dit komt vooral goed uit voor mensen die wat aan moeten komen, te snel afvallen, te weinig eetlust hebben of moeite hebben met bijvoorbeeld slikken of opnemen van voedingsstoffen uit de voeding. Het dient niet ter vervanging van ‘normale’ voeding, maar als ondersteuning voor iedereen die met normale voeding niet bij kan blijven.

Lekker of niet?

Er is een scala aan smaken, soorten en maten. Toch vindt niet iedereen medische voeding even lekker. Het kan hierdoor lastig zijn om het trouw te blijven gebruiken, ondanks dat het erg belangrijk is. Je kunt het eigenlijk zien als medicijn. Soms moet je daarom creatief zijn met hoe je het product gebruikt. Sommige drinkvoeding is bijvoorbeeld het lekkerst wanneer het koud geserveerd wordt of wordt gemengd met limonade of bruisend water. Sterk geconcentreerde drinkvoeding met naturelsmaak kan dienstdoen als koffiemelk of kookroom. Producenten van medische voeding hebben vaak kaarten met tips over het veraangenamen van het gebruik van hun producten.

Advies op maat

Medische voeding is afgesteld op de behoefte van de gebruiker en het advies van een diëtist of arts. Daarnaast zijn er aan de hand van wetenschappelijk onderzoek diverse speciale varianten op de markt om te ondersteunen bij een bepaalde ziekte of aandoening. De meeste drinkvoeding wordt vergoed door de verzekering, mits deze wordt voorgeschreven door een arts of diëtist. De diëtist zal helpen om de juiste soort en hoeveelheid drinkvoeding te kiezen. Het is vaak maar een tijdelijke oplossing tot de gebruiker voldoende is aangekomen of aangesterkt om weer genoeg te eten.