Eten als een paard: als je kind onverzadigbaar lijkt

, diëtist 13 december 2018

Nu zijn er al meerdere blogs geschreven met tips over kinderen die niet goed eten, maar wat als jouw kind juist de hele dag door wil eten? Bijvoorbeeld door gebruik van medicatie of omdat hij of zij altijd honger lijkt te hebben.

onverzadigbaar

Structuur

Ook in dit geval begint het weer met structuur. Door drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer een gezond tussendoortje op vaste tijdstippen aan te bieden, zorg je voor regelmaat. Op deze manier weet je kind wanneer het waar aan toe is.

 

Structuur klinkt eigenlijk heel logisch. Kijk maar naar jezelf op bijvoorbeeld je werk. Als je weet dat je pauze over 15 minuten begint, maar nu al trek hebt, wacht je vaak toch nog even totdat het pauze is en je kunt gaan eten. Dit kun je ook benoemen naar je kind: ‘We gaan straks weer eten, nog even geduld.’

 

Afspraken

Verder is het belangrijk om afspraken te maken over het eten. Bijvoorbeeld een afspraak dat eten altijd aan tafel wordt gedaan. Zo maak je voor je kind een duidelijk onderscheid tussen een eetmoment en een niet-eetmoment. Bovendien is er aan tafel aandacht voor elkaar en is je kind bewust bezig met eten. De telefoon, boekjes en puzzels zijn niet welkom aan tafel.

 

Daarnaast is het belangrijk om afspraken te hebben over wat en wanneer er gegeten mag worden. Hier kun je ook naar verwijzen: ‘Nee je mag nu geen koekje. De afspraak was één koekje op een dag en die heb je vanochtend al gegeten. Nu mag je een stuk fruit pakken uit de fruitschaal.’ Wees hierin ook consequent. Voor je kind geeft het verwarring als vandaag anders is als morgen. Tot slot, zit als ouders ook op één lijn.

 

Verbieden

Blijft je kleine toch doorvragen om een snoepje of koekje, probeer dan af te leiden met een leuk boekje of een spelletje. Probeer vooral het ongewenste gedrag te negeren en te voorkomen dat dit gedrag iets oplevert. Dit kan een uitdaging zijn, maar blijf bij je punt. En blijf positief!

 

Verbied geen eten en drinken, maar geef bijvoorbeeld op vaste tijden en dagen iets te snoepen. Leer op een ontspannen manier wat gezond is. Daar hoort af en toe best is een koekje of snoepje bij. Verder geldt: zien eten, doet eten. Als je zelf het goede en gezonde voorbeeld geeft, is de kans groot dat je kleine dat ook wil. Voor gezonde tussendoortjes en dagmenu’s, zie de website van het Voedingscentrum.

 

Gezond is voor iedereen

Door gezonde producten makkelijk bereikbaar te maken, is het voor een kind ook makkelijker om dit te nemen. Je zou bijvoorbeeld een afspraak kunnen maken dat je kind altijd een snoeptomaatje mag pakken, die in een bakje op ooghoogte op de tafel staan.

 

Tot slot is gezond eten niet alleen goed voor je kleine, maar geldt het voor het hele gezin. Dat maakt gezond eten een stuk leuker en makkelijker.