Borstvoeding: de biologische norm

, diëtist 13 juli 2017

Door borstvoeding kun je veel geld besparen op de kosten van de voeding voor je kindje. Een jaar kunstvoeding kost al snel 500 euro. Bovendien verbruikt een vrouw die borstvoeding geeft ongeveer 500 kcal per dag extra en is het daardoor makkelijker om weer terug te komen op het gewicht van voor de zwangerschap.

Borstvoeding

Borstvoeding heeft voordelen voor kind en moeder

En kunstvoeding is niet alleen duurder, het heeft meer nadelen. De kans op darminfecties, middenoorontstekingen en astma is voor kinderen die kunstvoeding krijgen bijvoorbeeld groter dan voor kinderen die moedermelk krijgen. Ook verandert de samenstelling van moedermelk mee met de leeftijd van het kind en is dus altijd optimaal, terwijl kunstvoeding altijd dezelfde samenstelling heeft.

 

Moeders verliezen bovendien vaak minder bloed na de bevalling als ze starten met borstvoeding, hebben een kleinere kans op borst- of eierstokkanker later in hun leven en ook minder kans op botontkalking. Het is ook nog praktisch: je hebt het altijd bij je en het is altijd op de juiste temperatuur.

 

Nadelen

Voor de moeder heeft het ook een paar nadelen: je kunt het geven van de voeding niet uitbesteden aan iemand anders, je kunt geen alcohol drinken, als je weggaat van huis moet je kolven (en een kolf kost ook geld, al is een tweedehandse niet zo duur en kun je hem naderhand weer verkopen) en de eerste week is het vaak gevoelig, omdat je tepels nog moeten wennen aan het zuigen. Voor het kind heeft moedermelk alleen maar heel veel voordelen, zodat de meeste vrouwen deze nadelen toch over hebben voor hun baby. Het is, net als een bevalling, iets wat erbij hoort als je moeder wordt.

 

Hoe langer hoe beter

Helaas lukt het niet altijd om borstvoeding te geven. Er kunnen allerlei redenen zijn dat het niet slaagt. Gelukkig bestaat er dan kunstvoeding. Maar met alle voordelen die het biedt, zou ik toekomstige moeders willen adviseren: probeer het in ieder geval. De keuze tussen borstvoeding of flesvoeding is geen keuze tussen twee gelijke opties. Gebruik kunstvoeding alleen als borstvoeding echt niet lukt. Zeker tot wanneer je kind een jaar is geldt: hoe langer het lukt om borstvoeding te geven, hoe beter het is. Maar zelfs als je maar een paar weken borstvoeding geeft, is dat al beter dan helemaal niet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.