De kracht van bouillon

, diëtist 7 november 2019

In het ziekenhuis hoor ik regelmatig van de opgenomen patiënten terug dat ze zo “opknappen” van een kopje bouillon. Reclame heeft hier voorheen slim op ingespeeld met het ‘4 uur momentje’. Ook wordt er door patiënten veel voedingswaarde gehecht aan een ouderwets eigen gemaakte bouillon of soep. Hoe zit het nu precies met die bouillon? Dat lees je terug in mijn blog.

De kracht van bouillon

Opknappen van bouillon

Als je last hebt van lage bloeddruk met duizelingen of het erg warm weer is, lijkt een glaasje bouillon wel enig effect te hebben op hoe je je voelt. Goed te verklaren valt dat echter niet. Hartige trek hebben we allemaal wel eens. Die trek lijkt vooral te maken te hebben met behoefte aan meer eiwit of dat je dorst hebt.

 

Je denkt in dat geval soms dat je honger hebt, maar eigenlijk heb je dorst. Een glas water is dan beter, dan dat er iets zouts wordt gedronken of gegeten. Het extra zout wat je met bouillon binnen krijgt, lijkt niet nodig te zijn.

 

Behoefte aan zout

Een sterke behoefte aan zout kan ook duiden op een tekort aan mineralen en spoorelementen die je wellicht hebt uit geplast, omdat je erg veel water en thee hebt gedronken. Water drinken spoelt je lichaam door en als je teveel drinkt, kan het belangrijke mineralen meenemen waardoor je die uit plast. Dit is uiteraard voor iedereen weer anders. Maar merk je als je veel drinkt, dat je vaak flauw bent en naar iets hartigs grijpt? Kijk dan eens naar hoeveel water je drinkt op een dag.

 

Trek in hartige voeding kan ook te maken hebben met hard werken, sporten, stress of dat je de hele dag in een droge (airconditioning) lucht gezeten hebben. Je lichaam verliest meer zout en wil dit dan aanvullen.

 

Meer zout nodig

Bij een aantal situaties is wel meer zout, eventueel in de vorm van bouillon, nodig. Zo is bij een ileostoma extra zout nodig en kan bouillon helpen om klachten te voorkomen.

 

Ook bij diarree wordt gebruik van bouillon naast voldoende vocht (water, thee en verdund vruchtensap) geadviseerd. Dit om het extra verlies van vocht en zout met de diarree te compenseren. Als de diarree het gevolg is van het eten van besmet voedsel gelden weer andere adviezen.

 

Voedingswaarde

Als je naar de voedingswaarde van bouillon kijkt dan is dit nul. Bouillon bevat vooral zout en ook al is die zelfgemaakt en vers getrokken van een schenkel, poulet en verse groenten en kruiden, dan levert de (gezeefde) bouillon nog geen calorieën, eiwitten of vitaminen.

 

Als het een maaltijdsoep betreft waar goed vlees, verse groente en/of peulvruchten en/of vermicelli of iets dergelijks in zit, is het met de voedingswaarde echter beter gesteld.

 

Voor de smaak

Daarom blijft het bij opname in het ziekenhuis beter om goed ‘normaal’ te eten en tussendoor te eten zoals gewend. Met name omdat je bij ziekte meer energie en eiwit nodig hebt. Je maag vullen met een kopje bouillon levert je dan qua voedingswaarde niets op. Uiteraard kun je als extraatje op je voeding best een kopje bouillon drinken, maar dat doe je dan puur voor de smaak 😉