Dementie en voeding

, diëtist 21 september 2017

Een veelvoorkomende vorm van dementie is Alzheimer, maar er zijn ook andere vormen van dementie. Ook een hersenbloeding kan bijvoorbeeld dementie veroorzaken. Bij dementie kan iemand onder andere vergeetachtig en steeds meer hulpbehoevend raken. Ook eten en drinken gaat steeds moeilijker.

 dementie en voeding

Heb ik al gegeten?

Bij dementie kunnen er verschillende problemen met de voeding optreden. Er wordt bijvoorbeeld vergeten om te eten of er wordt vergeten dat er al gegeten is. Dit kan dus twee kanten opgaan: iemand eet te weinig of te veel. Ook het bereiden van voedsel gaat vaak steeds moeizamer. Het kan voorkomen dat iemand bijvoorbeeld alleen maar koeken eet, omdat koken niet meer mogelijk is. Het gevaar dat hier op de loer ligt, is ondervoeding. Hiervoor hoeft iemand niet per se ondergewicht te hebben: ook een te zwaar iemand kan ondervoed zijn. Onbedoeld gewichtsverlies is een voorbode van ondervoeding en komt bij heel veel dementerende personen voor. 1 op de 8 personen met thuiszorg is ondervoed. Een groot aantal van hen is (beginnend) dementerend. Ondervoeding zorgt voor een groter risico op vallen, het ontstaan van verschillende aandoeningen en vergoot de kans op overlijden.

 

Moeilijk te behappen

Het dekken van de tafel en het gebruik van bestek ligt ook niet meer voor de hand. Er wordt heel veel geëxperimenteerd met finger food: eten met de handen laat de dementerende persoon zich langer zelfstandig voelen, waardoor deze mogelijk ook beter eet.

 

Bijna iedereen die dementeert krijgt op den duur te maken met slikproblemen. Slikken gaat moeizaam, waardoor er kans bestaat op verslikking. Hierdoor is er weer een grote kans aanwezig dat iemand een ernstige longontsteking oploopt, door verdwaalde deeltjes voedsel in de luchtwegen.

 

Wat nu?

Het is belangrijk om het gewicht van iemand met dementie goed in de gaten te houden en te zorgen dat iemand voldoende eet en drinkt. Als er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies, slikproblemen of juist overmatig eetgedrag, is het verstandig om een gespecialiseerde diëtist te raadplegen. In samenwerking met de mantelzorger(s) en de thuiszorg zijn er vaak een hoop mogelijkheden om problemen rond de maaltijden zo veel mogelijk te verminderen.