Diabetes en vakantie

, diëtist 30 mei 2019

Voor veel mensen is de zomervakantie weer van start. Als je diabetes hebt, is het slim om je daar alvast op voor te bereiden. Hoe ga je het aanpakken met eten, drinken en medicatie als je lekker weg bent?

diabetes en vakantie

 

Voordat de vakantie begint

 

Voeding

Ga je kamperen? Verblijf je in een appartement? Ga je dan zelf koken? Op deze manier heb je nog de meeste invloed op wat je eet en hoeveel (koolhydraten) je eet. Alles wat op je bord belandt, heb je zelf gekozen in de supermarkt. Waarschijnlijk lijken je maaltijden ook op de maaltijden van thuis.

 

Ga je in een hotel of resort verblijven? Dan is de kans groot dat je je eten (deels) kunt kiezen van een buffet en dat je ook uit eten gaat. Bij een buffet heb je als voordeel dat er veel te kiezen is. Dus ook gezonde producten zoals yoghurt, ei, vers fruit, volkorenbrood, muesli , groentes of salade, vlees, vis, kaas.

 

Medicatie

Wat je al kunt doen als je nog thuis bent, is checken wanneer je je medicatie moet gaan ophalen bij de apotheek zodat je op vakantie niet zonder komt te zitten. Het is slim om dat niet in de laatste week te doen voordat je weggaat. De apotheek heeft soms niet alles op voorraad en het is vervelend als dit vakantiestress gaat opleveren.

 

Tijdens je vakantie

 

Voeding

Probeer voor zover mogelijk je ritme van thuis aan te houden: drie hoofdmaaltijden per dag, maximaal drie keer een klein tussendoortje. Zorg voor voldoende groenten en fruit. Laat suikerrijke dranken zoals verse sappen, frisdrank, alcohol en cocktails zoveel mogelijk staan.

 

Elke dag een ijsje? Lees daarover meer in dit blog. Als je uit gaat eten, bekijk dan vooraf (online) de menukaart. Zo kun je vooraf al keuzes maken. Laat bijgerechten zoals stokbrood en frietjes zoveel mogelijk staan. Wel kun je olijfjes, stukjes kaas, salade, handje noten, groenten met hummus of pestodip nemen als (borrel)hapje vooraf. Zo voorkom je niet alleen dat je straks thuiskomt met extra vakantiekilo’s, maar ook dat je bloedglucosewaarden gaan stijgen.

 

Medicatie

Gebruik ook je medicatie zoals je dat thuis gewend bent. Soms voel je je op vakantie zo goed dat je het idee krijgt dat je ook zonder medicatie kunt. Dat is niet zo. Je voelt je beter omdat je ontspannen bent, in een andere situatie bent, omdat je misschien vrienden of familie opzoekt die je lang hebt gemist. Na je vakantie zijn al je waarden ontregeld als je je medicatie niet slikt. En behalve dat je daarmee je gezondheid schaadt, voel je je daardoor ook niet goed als je weer thuis bent.

 

Na je vakantie

 

Voeding

Pak meteen de draad weer op! Op vakantie eet je, ondanks bovenstaande adviezen, toch een beetje anders; op andere tijdstippen, ander voedsel, meer extraatjes, meer alcohol. Zodra je weer voet op eigen bodem zet, ga dan meteen weer in je dagelijkse ritme.

 

Medicatie

Check je voorraden; ga tijdig voor herhaalrecepten naar de apotheek. Zo voorkom je dat je een paar dagen zonder komt te zitten.

 

Vind je het fijn om advies en begeleiding te krijgen bij het omgaan met diabetes op vakantie? Neem dan contact op met een diëtist bij jou in de buurt.