Diabetes de novo op de spoedeisende hulp

, diëtist 15 februari 2018

Mijn werktelefoon gaat af, het is de verpleegkundige van de spoedeisende hulp. Er is zojuist een meisje van 13 jaar binnengekomen met diabetes de novo. Ik word in consult gevraagd en in mijn hoofd begin ik meteen met het maken van een lijst je over wat er moet worden gedaan.

 Diabetes de novo

Diabetes de novo

Er zijn twee verschillende soorten diabetes, type 1 en type 2. Dit meisje heeft type 1,  een stofwisselingsstoornis waarbij het lichaam geen insuline meer aanmaakt. Bij type 2 maakt het lichaam nog wel (gedeeltelijk) insuline aan. De novo betekent dat het voor het eerst voorkomt in de familie. Een ingrijpende verandering voor een gezin! Zeker in de beginperiode komt er veel nieuwe informatie op ze af. Ik ga naar het gezin toe en leg uit wat diabetes is. En samen oefenen we alvast met het leren rekenen met koolhydraten.

 

Symptomen

Moeder vertelt over het ontdekken van diabetes bij haar dochtertje Anna. ‘Ze viel de laatste tijd heel veel af, ondanks dat ze heel veel at. Ik heb haar zelfs gevraagd of ze stiekem haar eten weer uitspuugde. Je gaat jezelf van alles afvragen. Verder moest ze veel plassen, dronk veel en was moe. Het belletje ging rinkelen toen een vriend tijdens een verjaardag vertelde dat dit wel heel erg lijkt op de symptomen voor diabetes. Daarna is alles snel gegaan. Nu zijn we hier in het ziekenhuis.’

 

Suiker

Ik vraag na wat Anna gewend is te eten en te drinken gedurende de dag. ‘Mag ik nu nooit meer een snoepje en suiker op mijn pannenkoek?’ vraagt Anna. Ik leg uit dat ze in principe alles kan eten en daar hoort af en toe een snoepje of pannenkoek bij. ‘Het is niet zo dat wanneer je diabetes hebt, je helemaal geen suiker meer mag. Dat is een veel gehoord fabeltje’, voeg ik eraan toe. Wel raad ik Anna en moeder aan suikerhoudende dranken te vermijden en deze te vervangen voor dranken zonder suiker, zoals water, thee of siroop/frisdrank zonder suiker. Suikerrijke dranken zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel meer schommelt en dat is iets wat je juist wilt vermijden. Een goede bloedsuikerspiegel zorgt voor minder complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid.

 

Voorkomen

Moeder vraagt zich nog bezorgd af of ze dit hadden kunnen voorkomen. Ik stel haar gerust dat dit niet mogelijk is. Het is echt ‘pech’ hebben. Ik maak voor de ouders een voorbeeld van een dagmenu, waarbij de hoeveelheden koolhydraten zijn vermeld. Door middel van het dagmenu, kijken de diabetesverpleegkundige en kinderarts welke hoeveelheid insuline Anna moet spuiten zodat de bloedglucosewaardes goed zijn.

 

Lees hier meer over voeding en diabetes

 

Poli

Tijdens de opname van Anna krijgt zij nog veel meer informatie over diabetes van mij, maar ook van de (diabetes)verpleegkundige en de kinderarts. Wanneer de kinderarts vindt dat Anna en haar ouders klaar zijn om naar huis te gaan, wordt er een afspraak gepland, zodat we hen later terug zien op de poli. Dat gaat vaak in combinatie met de diabetesverpleegkundige, de kinderarts en de diëtist. Zo houden we met zijn alle goed in de gaten hoe het gaat en kunnen Anna en haar ouders al hun vragen kwijt.