Ode aan de diepvries

, diëtist 8 juni 2017

‘Nederlandse huishoudens vinden diepvriesvoedsel niet zo sexy’, las ik online. Huh? dacht ik, waarom niet? Veel mensen geven de voorkeur aan verse producten, omdat bevroren producten geen of minder vitamines en mineralen zouden bevatten. Maar is dat wel zo?
diepvries

Verse bloemkool

Wanneer we verse producten vergelijken met diepvries, zien we een aantal verschillen. Verse groenten zijn gevoelig voor een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit en de voedingswaarde veranderen. Hierbij kun je denken aan temperatuur, licht en lengte van bewaren. Deze factoren kunnen zowel positieve als negatieve invloed hebben op de groenten. Die ‘verse’ bloemkool die nu voor je ligt in de supermarkt, kan er best al een paar dagen liggen. Die bloemkool is misschien een week geleden geoogst, vervolgens over de verschillende supermarkten verdeeld en vervolgens in de winkel neergelegd. Hoe langer die bloemkool van het land, via de supermarkt naar jouw keuken onderweg is, en daarbij bloot word gesteld aan bovenstaande factoren, hoe meer vitaminen en mineralen er verloren gaan. Hoe vers is vers?

 

Verse, bevroren bloemkool

Wanneer we daarentegen naar het proces van de bevroren bloemkool kijken, wordt deze na de oogst meteen ingevroren. Eenmaal ingevroren blijven de vitamines en mineralen blijft de kwaliteit hoog, mits op de juiste temperatuur bewaard. De enige bewerking die de bloemkool in dit geval ondergaat is het blancheren. Hierbij gaan natuurlijk wel enkele vitamines verloren, maar niet meer dan wanneer je de groente zelf zou koken of wokken.

 

De voordelen

De vele voordelen van bevroren producten:

  • Vers
  • Duurzaam
  • Lang houdbaar
  • Goedkoop
  • Snel

Doordat de diepvriesgroenten al gesneden zijn, scheelt dat snijwerk & tijd bij het bereiden van je maaltijd. Daarnaast kun je een inschatting maken hoeveel groenten je nodig hebt, en de rest weer in de vriezer terug leggen: besparing! Daarnaast is er natuurlijk niets mis met niet-ingevroren groenten. Ik gebruik zelf het liefst allebei!