Geniet, maar drink met mate? Of toch liever helemaal niet?

, diëtist 3 oktober 2019

Ik houd spreekuur in mijn praktijk. Mijn volgende cliënt is een vrouw van 43 jaar. ‘Ik drink elke dag een glaasje wijn bij het eten’, vertelt ze. Dat adviseerde de cardioloog van mijn vader hem jaren geleden en ik ben dat daarom ook gaan doen. Doet ze daar goed aan? Met andere woorden: is het drink met mate of toch liever helemaal niet?

 drink met mate of toch liever helemaal niet

In rep en roer

Op 13 april 2018 verscheen in The Lancet een groot onderzoek over alcoholgebruik. Het hield de gemoederen een paar dagen flink bezig. De conclusie dat elk glaasje wijn je leven met een half uur verkort, is te kort door de bocht. Wat dit onderzoek wel laat zien is dat alcoholische dranken drinken omdat dit goed zou zijn voor je gezondheid, onverstandig is.

 

Advies vroeger

Lange tijd was de algemene opinie dat één of twee glaasjes wijn per dag goed zouden zijn voor hart- en vaten. Onderzoeken die dit aantoonden vergeleken vaak matige drinkers met niet-drinkers. Wat echter vergeten werd, is dat er in de groep niet-drinkers ook veel mensen zijn die in het verleden juist te veel dronken en/of om gezondheidsredenen niet meer drinken. De matige drinkers waren dan wel gezonder, maar niet vanwege hun alcoholgebruik.

 

Drink met mate of toch liever helemaal niet?

Inmiddels is duidelijk dat de kans op een beroerte, hartfalen, een hoge bloeddruk en een verwijde aorta juist groter is naarmate je meer drinkt. Hoewel dit voor hartinfarcten niet lijkt te gelden, is het risico op diverse soorten kanker zoveel groter. Bij zelfs kleine hoeveelheden alcoholische dranken wegen de voordelen niet zwaarder dan de nadelen. Het risico op borstkanker begint bijvoorbeeld al te stijgen bij de inname van ongeveer 3,5 glas alcohol per week.

 

Zeker voor jonge vrouwen is het risico op borstkanker veel groter dan het risico op het krijgen van een hartinfarct. De eventuele voordelen van alcohol voor het voorkomen van hartinfarcten wegen dus niet op tegen de nadelen door het verhoogde risico op borstkanker.

 

Advies Gezondheidsraad

Het advies van Gezondheidsraad is sinds 2015: voor uw gezondheid moet u niet drinken en doet u het toch, houd het dan bij maximaal 1 glas per dag. De studie in The Lancet bevestigt deze conclusie.

 

Mijn cliënt

Ik vertel mijn cliënt dus dat ze best af en toe een glaasje wijn kan drinken als ze dat lekker en gezellig vindt, maar dat het voor de gezondheid geen meerwaarde heeft. Ze is blij dat ze nu weet hoe het zit. Borstkanker zit bij haar in de familie en ze besluit alleen nog een wijntje te drinken op verjaardagen en feestjes om het risico voor zichzelf te verkleinen.