Drop en invloed op de bloeddruk

, diëtist 2 september 2019

Als de bloeddruk hoog is wordt vaak het advies gegeven om minder zout te gebruiken. Steeds meer komen daar ook andere adviezen bij zoals: zorg voor voldoende beweging, voorkom stress en overgewicht, stop met roken en wees matig met alcohol. Maar hoe zit het eigenlijk met drop?

Drop en de bloeddruk

Glycyrrhizine

Ook drop en zoethoutthee kunnen namelijk de bloeddruk verhogen door de stof glycyrrhizine. Dit is een zoetstof die 30 tot 50 keer zo zoet is als suiker en de drop zo lekker maakt.

 

Glycyrrhizine verandert in het maagdarmkanaal in glycyrrhetinezuur. Na een korte omzwerving in het lichaam zorgt deze stof er indirect voor dat er meer water en zout in het lichaam worden vastgehouden en zo kan leiden tot een hogere bloeddruk.

 

Sommige mensen  zijn gevoeliger voor glycyrrhetinezuur dan anderen. Zo reageren vrouwen sneller op drop met een bloeddrukverhoging. Andere risicogroepen zijn kinderen, zwangere vrouwen, mensen met (aanleg voor) een hoge bloeddruk, mensen met (aanleg voor) het vasthouden van vocht.

 

Dropjes en zoethoutthee

Als je niet tot de risicogroep behoort kun je ‘gerust’ 95 gram drop (bevat wel veel suiker!) of een halve liter zoethoutthee per dag gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee. Als iemand zowel drop als zoethoutthee neemt, is dit minder. Bijvoorbeeld tien dropjes en 1 tot 2 glazen thee.

 

Behoor je wel tot de risicogroep dan kun je het beste het dagelijks gebruik van producten met glycyrrhizine zoveel mogelijk te beperken. Voor kinderen geldt sowieso een maximum van ongeveer 25 gram drop. Dit komt neer op ongeveer 5 dropjes per dag.

 

Etiket

Producten die glycyrrhizine bevatten, zijn te herkennen aan de vermelding op het etiket. In de ingrediëntenlijst kan vermeld staan: zoethout, zoethoutwortel, zoethoutwortelextract, blokdrop, lakritz of liquorice.

 

Dus: Een keer een dropje op z’n tijd kan geen kwaad en zal de bloeddruk niet direct verhogen, maar let ook op de andere producten die glycyrrhizine bevatten en beperk het gebruik hiervan zoveel mogelijk. Zeker als je bloeddruk al verhoogd is en je hier medicatie voor gebruikt. Een pepermuntje of zuurtje is wellicht een goed alternatief, maar dan wel zonder dropsmaak!