Een kilo zwaarder na één feestje?

, diëtist 1 maart 2018

Brigitte wil graag afvallen en vraagt daarbij mijn hulp. ‘Het is zo oneerlijk’, verzucht ze. ‘Anderen kunnen alles eten en ik word meteen dik. Als ik een barbecue of een feestje heb gehad, zit er de volgende dag meteen een kilo bij.’ Kan het kloppen wat Brigitte zegt?

 een kilo aankomen na één feestje

Het antwoord is zowel ja als nee. De weegschaal geeft de volgende dag inderdaad een kilo meer aan. Daar zal Brigitte niet over liegen. Toch is het niet een kilo lichaamsvet die ze erbij heeft gekregen tijdens dit feestje of bij de barbecue.

 

Niet alleen maar vet

Als we het hebben over afvallen, dan willen we graag dat de hoeveelheid lichaamsvet afneemt. Om 1 kilo vet te verliezen moet je 7000 kcal minder eten dan je verbruikt. Andersom moet je om 1 kilo vet erbij te krijgen 7000 kcal meer eten dan je verbruikt. Brigitte eet op een dag normaal ongeveer 1900 kcal. Daarmee blijft haar gewicht stabiel (het is dus evenveel als ze verbruikt). Als ze dus in een dag een kilo wil aankomen zou ze 8900 kcal moeten eten die dag. Dat is de hoeveelheid energie in 105 sneden brood of 70 bananen. Zelfs een Tour de France-renner krijgt dat niet weg op een dag. Wat ze erbij heeft gekregen door de barbecue of het feestje is dus niet een kilo lichaamsvet.

 

Wat dan wel?

Behalve een beetje vet, zal het grotendeels vocht zijn. In producten zoals bitterballen en gemarineerde vleessoorten zit veel zout waardoor je lichaam meer vocht vasthoudt. Ook zal je lichaam de voorraden glucose in de spieren aanvullen met behulp van de koolhydraten uit voedingsmiddelen zoals stokbrood en chips. Die glucosevoorraad in je spieren houdt ook vocht vast.

 

Lees hier meer over voeding en overgewicht

 

Behalve vet en vocht weeg je ook de inhoud van je maag, darmen en blaas mee als je nog niet naar de wc bent geweest. Het gewicht van het voedsel dat je at, zie je dan dus tijdelijk terug op de weegschaal.

 

Een kilo zwaarder na één feestje?

Ik kan Brigitte geruststellen. Ze is niet een kilo vet zwaarder na één avondje feest. Het vocht raakt ze in de dagen erna weer makkelijk kwijt. Als de basis van je eetpatroon gezond is, is er ruimte voor af en toe een feestje. Je gewicht kan daarvan toenemen als je meer eet dat je verbruikt, maar een hele kilo lichaamsvet met één feestje zal dat dus niet zijn.