Ober, er zitten insecten in mijn burger!

, diëtist 4 februari 2019

Insecten, menigeen gruwelt bij de gedachte. Vooral als ze als maaltijd op je bord liggen. In Nederland is het nog niet heel gangbaar om insecten te eten. Terwijl eetbare insecten best smakelijk kunnen zijn.

eetbare insecten

Eetbare insecten

In veel Aziatische en Afrikaanse landen is het eten van insecten heel normaal en wordt het zelfs vaak als delicatesse gezien. Wereldwijd zijn er rond de 2000 eetbare insecten, waaronder rupsen, larven, mieren, sprinkhanen en kevers. Het eten van insecten ter afwisseling van vlees is ook nog eens een veel duurzamere keuze. De voedselconversie (het aantal kilogram voer dat nodig is om 1 kilogram eetbaar product te produceren) voor rundvlees is 25 terwijl dat voor krekels slechts 2 is.

 

Vleesvervanger

Insecten zijn eiwitrijk. De eiwitsamenstelling is vergelijkbaar met die in vlees. Daarnaast bevatten insecten belangrijke hoeveelheden essentiële vetzuren, zoals linolzuur. De hoeveelheid vitamine A, D, diverse B-vitamines en ijzer is sterk wisselend per insectensoort. Insecten zijn daarom niet altijd een goede vleesvervanger, maar wel een goede eiwitbron. Ideaal om het stukje vlees zo nu en dan af te wisselen.

 

Inmiddels heeft de EU een regel vastgesteld. Uit voorzorg is het beter niet meer dan 45 gram insecten per keer te eten. In de schilden en het skelet van insecten zit namelijk de stof chitine. Deze is een beetje giftig. Er is geen reden voor bezorgdheid, maar een hogere inname is nog niet onderzocht.

 

Let op! Wanneer je een schaal- en schelpdierenallergie hebt, kan het zijn dat je ook allergisch bent voor het eten van insecten.

Waar te koop?

Google ‘eetbare insecten webshop’ en je vindt zo een aantal online leveranciers van eetbare insecten. Inmiddels hebben de meeste supermarktketens ze ook in hun assortiment. Zowel in gedroogde vorm als verwerkt in burgers, koekjes en zelfs als knapperige garnering over de bonbons kun je eetbare insecten vinden.

 

En nu nog de mentale grens over…

Zijn het de pootjes, de voelsprietjes of de kraaloogjes die maken dat wij het over het algemeen eng of vies vinden om insecten te eten? Garnalen eten vinden we over het algemeen heel gewoon, dus waarom geen sprinkhanen? De smaak is nagenoeg hetzelfde.

 

Heb jij wel eens insecten gegeten? Wat vond je ervan? En hoe zou je het vinden om vaker insecten op het menu te hebben?