Het is een eitje

, diëtist 10 augustus 2017

Tot vorige week had nog niemand gehoord van fipronil en sinds vorige week is het een hot item. Een overmatige inname van fipronil kan problemen veroorzaken met de nieren, schildklier en alvleesklier. In dit blog geven we een samenvatting van de informatie over eieren en fipronil.

eieren en fipronil

De giftige stof lijkt afkomstig van onder andere Chickfriend uit Barneveld. Alle bedrijven die contact hebben gehad met dit bedrijf zijn geblokkeerd en er wordt onderzoek gedaan. Het klinkt allemaal best wel beangstigend maar wat betekent dit voor de consument?

 

2-NL-4015502

Als je deze code op je ei ziet staan, adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de eieren niet te eten. Naast deze code is er ook een lijst met codes van eieren welke kinderen niet mogen eten. Wil je deze codes zien? Ga dan naar de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

 

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel kijkt er overigens op toe dat alle eieren met bovenstaande code uit de winkels worden gehaald. Ondanks de harde aanpak van de Nederlandse autoriteiten is het raadzaam om de gekochte eieren nog wel te controleren.

 

Wat kun je het beste doen?

Kun je het eitje wat je nog in je koelkast hebt liggen nog eten of niet? Hierbij wat tips:

  • Controleer de eieren die je al gekocht hebt op de code 2-NL-4015502
  • Wees voorzichtig met het geven van eieren aan kinderen. Kinder-en kunnen een lagere hoeveelheid van fipronil verdragen en hierdoor zijn eieren met sporen van de stof niet aan te bevelen. De gehele lijst met codes staat op de website van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit.
  • Wanneer je eieren de veilige codes bevatten, kun je deze eieren met een gerust hart eten. Let er wel op dat je niet meer dan 7 eieren per week eet. De combinatie van veelvuldig eieren eten en verhoogd cholesterol kunnen leiden tot diabetes.

 

Media-aandacht

De media duikt massaal op het schandaal. Er kwamen mensen aan het woord die de besmette eieren hebben gegeten. Een paar dagen later lees je in de krant dat deze mensen erg veel commentaar hebben gekregen. De focus verplaatst van de besmette eieren naar de vraag waarom iemand in hemelsnaam zoveel eieren eet. Deze verplaatsing is niet helemaal terecht. Vind je ook niet?