Voedseltradities: eieren met Pasen

, diëtist 18 april 2019

Tijdens de feestdagen zijn er vaak terugkerende tradities voor eten en drinken. Met Pasen eten we bijvoorbeeld eieren. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

eieren met Pasen

Verklaringen

Er zijn verschillende verklaringen voor deze gewoonte. Ten eerste heeft het een christelijke oorsprong.

 

Met Pasen wordt gevierd dat Jezus uit de dood is opgestaan. Het ei staat symbool voor een nieuw leven.

 

Bij de invoering van de vasten verbood de kerk bovendien om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. De eieren werden dan ook pas met Pasen opgegeten.

 

Daarnaast zou het paasei ook kunnen staan voor de steen van het graf van Jozef van Arimathea waaruit Jezus Christus is verrezen. Katholieken brachten manden vol eieren naar de kerk om deze te laten zegenen.

 

Ook in de Germaanse cultuur is een verklaring te vinden. Een ei is een symbool voor de lente, voor een nieuw begin.

 

Mogelijk speelt ook mee dat in de vierde eeuw na Christus met Pasen rijke boerenvrouwen versierde eieren uitdeelden aan arme mensen die na een lange winter weer moesten aansterken.

 

In de Joodse cultuur staat het gebakken ei symbool voor het feestoffer dat met Pesach werd gebracht.

 

Verstoppen

Behalve het eten van eieren is met Pasen ook het verstoppen van eieren een gewoonte. Vroeger werden eieren niet verstopt, maar begraven in de akkers. Als een soort gebed. Als symbool van vruchtbaarheid zou dit de akkers ook weer vruchtbaar moeten maken.

 

Cholesterol

En hoe zit het met eieren en cholesterol? Lees hierover meer in ons blog over eieren en het cholesterol. Voor meer tips over gezonder eten tijdens de feestdagen zie dit blog van diëtist Anita.

 

Vrolijk Pasen en eet smakelijk!