Prut of power? Het verhaal achter energiedrank

, diëtist 19 februari 2018

In de media kun je er niet omheen: steeds meer gezondheidsprofessionals pleiten tegen het veelvuldig gebruik van energiedrankjes, vooral bij de jeugd. Maar is energiedrank nou echt zo slecht voor je? En waarom eigenlijk?

 energiedrank

Energie

Energiedrankjes bevatten een pittige combinatie van suiker en cafeïne: twee stoffen die een oppeppend effect hebben. Met uitzondering van de light varianten, die bevatten alleen een grote hoeveelheid cafeïne. Na het drinken van een drankje werkt het al binnen ongeveer 30 minuten.

De bloeddruk en hartslag gaan omhoog. Hierdoor voelt de drinker zich alerter. Het kan de concentratie verhogen en een euforisch gevoel teweeg brengen. Je bloedsuikerspiegel stijgt door de grote hoeveelheid suiker. En snel ook! Het lichaam probeert de bloedsuikerspiegel te herstellen door een grote hoeveelheid van het hormoon insuline af te geven. Hierna dipt de bloedsuikerspiegel snel weer omlaag. Op deze manier krijgt de gebruiker een suikerdip. Op dat moment voel je je al snel moe, lusteloos, hongerig en chagrijnig. In ernstigere gevallen kan iemand zelfs afkickverschijnselen krijgen zoals zweten en trillen.

De oplossing voor dit vervelende verschijnsel? Meer suiker! De gebruiker neemt vaak een nieuw drankje of andere zoetigheid. Dan is de cirkel weer rond. Op deze manier kunnen de suikerrijke drankjes verslavend werken.

Gezondheidsrisico

Energiedrank bevat tot wel 30 gram suiker per blikje. Dat is al meer dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid toegevoegde suiker in de totale dagvoeding. Dit verhoogt het risico op overgewicht bij mensen die het regelmatig drinken. De zuurgraad van het drankje is ook nog eens slecht voor de tanden, dus bij de eerste slokken gaat het eigenlijk al fout, ook bij de light varianten. Omdat veel mensen die energiedrankjes gebruiken meerdere blikjes per dag drinken, krijgen ze veel te veel suiker binnen naast meerdere stevige zuuraanvallen op de tanden. Dit beschadigt het glazuur en verhoogt de kans op gaatjes en andere mondproblemen.

De grote hoeveelheid cafeïne, per blikje net zo veel als een stevige bak koffie, zorgen vooral bij opgroeiende kinderen voor een verhoogde bloeddruk en hartslag. Die kunnen veranderen in blijvende hartklachten en zelfs hartfalen.

Do or don’t?

Energiedrankjes zijn per definitie niet goed voor de gezondheid. Zouden ze daarom verboden moeten worden? Nee, dat vind ik niet. Alcoholische dranken, tabak en junkfood zijn ook niet gezond, maar het is de eigen verantwoordelijkheid hoe je hiermee omgaat. Met mate kan het geen kwaad, net als de meeste genotsmiddelen. Een minimumleeftijd instellen voor het kopen van energiedrankjes vind ik echter wel aan te raden, omdat jongeren vaak niet voldoende nadenken over de gevolgen van hun keuzes. Om dezelfde reden als dat alcohol pas vanaf 18 jaar verkrijgbaar is, is het zeker te verdedigen om energiedrank in hetzelfde hoekje te zetten.

Wat vind jij? Moeten energiedrankjes verboden worden of niet? En waarom?