Eten bewaren of weggooien?

, diëtist 30 september 2019

Iedereen kent wel iemand die de houdbaarheid van een product ziet en overeind schiet: “Nee! Stop! Dat is over datum!”. En waarschijnlijk ken je ook iemand die bijna nooit naar de houdbaarheidsdatum kijkt. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Wat betekenen de afkortingen op etiketten en wanneer kun je iets met een gerust hart eten of juist niet?

Eten bewaren of weggooien?

Het etiket

Fabrikanten zijn verplicht om de houdbaarheid op hun producten te vermelden. Hier maken ze verschil tussen twee afkortingen; de THT (ten minste houdbaar tot) en de TGT (te gebruiken tot).

 

Ten minste houdbaar tot (THT)

De term ‘ten minste houdbaar tot’ betekent precies wat er staat. Minstens houdbaar tot de benoemde datum, dus ook langer. 1 dag na de beschreven datum is het product niet bedorven. Maar na deze datum kan de smaak, geur of kleur achteruitgaan.

 

Deze datum is met name belangrijk voor de fabrikant. Zo heeft de fabrikant zich ingedekt voor eventuele smaak- of geurveranderingen die zich na de THT-datum kunnen voordoen.

 

Te gebruiken tot (TGT)

De term ‘te gebruiken tot’ betekent dat de fabrikant niet meer kan garanderen dat het product na deze datum ‘veilig’ is. Hierna zouden er bacteriën etc. kunnen gaan groeien. Is de TGT-datum verstreken? Gooi het product weg.

 

De koelkast

Deze is ideaal om producten in te bewaren. Zorg er wel voor dat de temperatuur goed ingesteld staat, op 4oC. Dit is de temperatuur waarbij bacteriën nauwelijks groeien. Restjes eten die je vervolgens weer in de koelkast bewaart dien je binnen twee dagen op te eten, daarna kunnen er bacteriën groeien waardoor het product een grotere kans heeft om te bederven.

 

Wel of niet in de koelkast?

De juiste manier van bewaren is erg belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Hieronder een lijstje met producten die wel of juist niet in de koelkast bewaard dienen te worden:

 

Niet in de koelkast: Chocolade, tropische vruchten (ananas, mango, meloen, banaan), vruchtgroenten (aubergine, tomaten, komkommer, courgette, paprika, avocado’s). De smaak van deze producten wordt minder als je ze toch in de koelkast bewaart en ze kunnen sneller bederven.

 

Wel in de koelkast: Zuivel, vis, vlees, vleeswaren, sla, eieren en gesneden groenten en fruit. Het is zelfs het beste om de originele verpakking te behouden als je producten na het snijden terug legt.

 

 

De diepvries

In de diepvries kun je eten wel maanden tot een jaar bewaren, de perfecte temperatuur is -18 oC. Houd er rekening mee dat als je groente in de diepvries wilt bewaren, je deze eerst kort blancheert van te voren. Deze kun je dan zelfs tot een jaar bewaren. Vis kun je ook invriezen. Vette vis is 3 maanden houdbaar in de diepvries en magere vis 6 maanden.

 

Wist je dat je banaan ook in de vriezer kunt bewaren? Haal dan wel eerst de schil eraf en doe de banaan in een bakje of zakje.

 

Bewaartips

Soms zijn producten al bedorven voordat de THT of TGT datum is verstreken. Meestal is er dan thuis iets misgegaan in het bewaren van voedingsmiddelen (bijvoorbeeld niet gekoeld). Hoe kun je producten het beste bewaren? Hieronder staan een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Stel de temperatuur van de koelkast goed in. Zet deze op 4°. Dit is de ideale temperatuur waarin bacteriën minder snel kunnen groeien.
  • Vertrouw jouw zintuigen. Twijfel je of producten nog veilig zijn om te eten? Maak gebruik van je zintuigen. Hoe ziet het product eruit en hoe ruikt het?
  • Zijn kartonnen pakken bol geworden? Gooi ze dan maar weg, hier zijn bacteriën gaan groeien. Zij hebben gassen veroorzaakt waardoor de verpakking bol wordt.
  • Zet rauwe producten onderaan in de koelkast. Zo voorkom je kruisbesmetting van bacteriën (bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere).