Is extra zout bij warm weer nodig?

, diëtist 27 augustus 2018

Mevrouw Van Vliet (59 jaar) ligt opgenomen op de afdeling Cardiologie. De pompfunctie van haar hart is niet optimaal waardoor ze veel vocht vasthoudt (hartfalen). De diëtist wordt door de arts in consult gevraagd voor een zout- en vochtbeperking. ‘Ik gebruik normaal geen zout in het eten’, vertelt ze. ‘Alleen nu met dat warme weer neem ik wel wat extra zout op mijn ei of een keer bouillon.’ Is extra zout nodig als het buiten heel warm is?

extra zout bij warm weer

Hoeveel zout heb je nodig?

We hebben een warme zomer achter de rug. Veel mensen nemen met zomerse temperaturen extra zout. Dat is echter niet nodig. Je krijgt namelijk al voldoende zout binnen via je eten. We hebben maar 1 tot 3 gram zout per dag nodig. De gemiddelde Nederlander krijgt echter 9 gram zout per dag binnen. Zelfs bij veel zweten is dit dus nog ruim voldoende. Voor hart en vaten en voor de nieren is het beter minder zout te nemen. Maximaal 6 gram per dag is het advies.

 

Slechts ongeveer 20% van het zout dat we eten voegen we zelf toe. De rest wordt geleverd door bewerkte producten, zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen, snacks en sauzen. Ook als je zelf geen zout toevoegt, krijg je al snel meer zout binnen dan nodig.

 

Het dagmenu van mevrouw Van Vliet

Mevrouw Van Vliet vertelt mij dat ze het volgende eet:

Ontbijt:

2 sneden brood met margarine, kaas en een ei

Tussendoor:

fruit

Lunch:

3 sneden brood met margarine, rookvlees, kaas en paté en een beker melk

Tussendoor:

fruit

Warme maaltijd:

een bord groentesoep (zelfgemaakt met een bouillonblokje)
3 aardappelen, 4 opscheplepels groente, een stukje vlees of vis (geen zout toegevoegd)
een schaaltje yoghurt

 

Dit levert in totaal ongeveer 7 gram zout.

Het advies

Het is voor iedereen gezonder om niet te veel zout te eten. Maar bij hartfalen is het nog belangrijker om vocht vasthouden te voorkomen, de plastabletten beter te laten werken en het makkelijker te maken om de vochtbeperking vol te houden.

 

Ik adviseer mevrouw Van Vliet geen extra zout te gebruiken bij warm weer. Daarnaast geef ik haar adviezen over broodbeleg en soep met minder zout. Na mijn uitleg snapt ze dat ze toch al ruim voldoende zout gebruikt en dat extra zout bij warmte niet nodig is.