Top 3 fabels over gember, hoe zit het echt?

, diëtist 21 november 2019

Online en van mond tot mond verspreiden verhalen over gember als een lopend vuurtje. De antioxidanten in deze pittige wortel zouden bijvoorbeeld een geneeskrachtige werking hebben, maar klopt dat wel? Aan de hand van een aantal fabels vertel ik je in dit blog hoe het precies zit.

Top 3 fabels over gember

Fabel 1: ‘De antioxidanten in gember hebben een geneeskrachtige werking’

 

In de praktijk hoor ik vaak dat antioxidanten de hemel in worden geprezen, als een soort wondermiddel. Antioxidanten zijn voedingsstoffen die je lichaam beschermen tegen zogeheten ‘vrije radicalen’. Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld in het lichaam wanneer je lang blootgesteld bent geweest aan zonlicht, door te roken of bij ontstekingsreacties in het lichaam. Onder de groep antioxidanten vallen onder andere tocoferolen (E-vitamines) en ascorbinezuur (vitamine C), seleen en zink. Gember bevat kleine hoeveelheden vitamine C en zink.

 

Het klopt dus dat gember antioxidanten bevat, de bewering over de geneeskrachtige werking van antioxidanten klopt echter niet. Eet je dagelijks voldoende en gevarieerd volgens de aanbevelingen van de Gezondheidsraad, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen. Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat inname van meer antioxidanten dan de aanbevolen hoeveelheid extra gezondheidswinst oplevert.

 

Fabel 2: ‘Gember geeft een boost aan je weerstand’

 

Zoals we weten draagt vitamine C bij aan de weerstand. Gember bevat kleine hoeveelheden vitamine C. De hoeveelheden zijn zelfs zo klein, dat een volwassene dagelijks maar liefst 1,5 kilo gember moet eten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (75 mg) te voldoen!

 

Een duimpje gember van 15 à 20 gram is genoeg voor het bereiden van een warme maaltijd voor 4 personen en levert ongeveer 0,75 tot 1 milligram vitamine C op. Dit is slechts 1% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Gember draagt met deze kleine hoeveelheid wel bij aan je weerstand, maar geeft geen boost zoals wordt beweerd…

 

Fabel 3: ‘Beschouw gember als medicijn’

 

Er worden veel beweringen gedaan over gember met medicinale werking, maar deze uitspraken zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Zo zou gember menstruatiepijn verlichten en kanker genezen. Geen van deze claims is wetenschappelijk onderbouwd. Heb je twijfels over je gezondheid, raadpleeg dan altijd een arts. Bij vragen over voeding kun je terecht bij de diëtist.

 

Niet geneeskrachtig, wel erg lekker!

Gember is niet alleen dankzij de fabels populair, het is ook gewoon een hele lekkere, goedkope en veelzijdige wortel! Zoek in een online woordenboek en je zult maar liefst 30 (!) verschillende synoniemen van het woord ‘gember’ vinden. Gember wordt ook wel ‘tropische wortel’, ‘geneeskrachtige wortelstok’ en ‘djahe’ genoemd. Hoewel de exacte oorsprong van gember niet bekend is, weten we dat de wortel veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Je vindt gember ook gewoon in jouw supermarkt op de groenten- en fruitafdeling.

 

Verwerk gember in…

… een lekkere pittige curry met zilvervliesrijst;

… zoete aardappel-pompoensoep;

… een kop thee met warme specerijen en citroen;

… zelfgemaakte uien-gemberchutney;

… zoetigheden zoals carrot cake of gemberkoek.

 

Recepten met gember kun je bijvoorbeeld vinden op de websites van Veggipedia en het Voedingscentrum.