Wat eet Mandy na haar gastric bypass operatie?

, diëtist 5 november 2018

‘Ik hoop dat mijn omgeving mij weer gaat zien als persoon en mij niet op basis van mijn omvang beoordeelt. Ik zou graag weer kleding uitzoeken die ik leuk vind, in plaats van verdoezelen wat eronder zit. Ik wil ook graag met mijn kinderen naar een attractiepark gaan zonder bang te hoeven zijn of ik in een attractie pas’, zegt Mandy als ik haar vraag welke doelen ze wil bereiken. Een maand geleden heeft zij een gastric bypass operatie ondergaan. Hoe heeft zij het de afgelopen maand ondervonden?

gastric bypass

Bewust

Na een maagverkleining is het van belang om te letten op wat je eet, hoe(veel) en wanneer. ‘Het lijkt net of ik de hele dag door alleen maar aan het eten en drinken ben’, geeft Mandy aan. ‘Eten en drinken mag niet worden gecombineerd, dus het is soms een hele puzzel’, vervolgt ze.

 

De hongerprikkel is na een operatie vaak verminderd of verdwenen, waardoor je jezelf om de paar uur moet herinneren om iets te gaan eten. Dat is vaak ook wel heel gek in je hoofd. Voor de operatie kende je eigenlijk geen verzadiging of rem en nu eet je eigen kind bij de warme maaltijd meer dan jij!

 

Kwaliteit boven kwantiteit

Je nieuwe maag is zo klein als een kiwi, dus je kunt niet meer de porties eten zoals je gewend bent. Het is belangrijk dat je het voedsel dat je wél eet en drinkt zoveel mogelijk voedingsstoffen bevat. Een volkoren cracker met halvarine en een plak 30+ kaas bevat bijvoorbeeld veel meer voedingsstoffen dan een droge rijstwafel met een smaakje. Om tekorten te voorkomen, wordt er voor levenslang een multivitaminepreparaat geadviseerd, een preparaat dat speciaal gericht is op mensen met een gastric bypass.

 

Kauwen

‘Het is allemaal nog flink wennen’, zegt Mandy. ‘Gisteren at ik ongemerkt net iets te snel achter mijn computer op het werk en viel het eten helemaal verkeerd. Ik kreeg pijn op mijn borst en nadat ik even ben gaan liggen, is het gezakt.’

 

Een vervelende situatie voor Mandy. Helaas hoort vallen en opstaan bij het aanleren van nieuwe eetgewoontes. Het kan niet allemaal in één keer goed gaan! Ik leg uit dat het belangrijk is om goed te kauwen. Anders gaan er te grote voedselbrokken naar binnen en dat geeft pijn bij het borstbeen. Het past niet in de maag en daarom wordt de voedselbrok naar binnen geduwd (dit geeft pijn) of wil het lichaam het eruit hebben (hierdoor kun je misselijk worden).

 

Vallen en opstaan

Ik leg uit dat het nog maar kort geleden is dat Mandy de operatie heeft gehad en dat het nog een tijdje zal duren voordat ze helemaal gewend is geraakt. Dat kost tijd en zal niet altijd even makkelijk zijn. Op moeilijke momenten is het goed om weer eens terug te blikken op je doel. Wat was de reden voor de operatie? Voor Mandy was dat onder andere met een stralende lach in de achtbaan genieten met haar kinderen. Uiteindelijk kan het terughalen van je doel je uit een dal halen.

 

Binnenkort lees je in een blog hoe het verder gaat met Mandy.