Glutenvrij dieet: verschil tussen willen en moeten

, diëtist 23 oktober 2017

Tegenwoordig zijn er maar weinig mensen die er nog niet van gehoord hebben: gluten. Glutenvrije diëten zijn al een tijdlang een trend in voedingsland. Veel beroemde mensen doen aan een glutenvrij dieet, veelal om af te vallen. Allemaal leuk en aardig, die beroemde glutenvrije ambassadeurs, maar wat zijn gluten precies? In deze blog zoomen we in op wat gluten nu precies zijn. En wanneer is het raadzaam om glutenvrij te eten?

 glutenvrij dieet coeliakie

Gluten: een stukje van eiwit

Een graankorrel bestaat uit meerdere onderdelen: een zemel, een kiem en een meelkern. In deze kern vinden we ook een bepaald soort eiwitten: gluten. Gluten vinden we in tarwe, spelt, kamut, rogge en gerst. Daarnaast is er een grote kans op de aanwezigheid van gluten bij haver, quinoa en boekweit door eventuele ‘contactverontreiniging’.  Dit wil zeggen dat tijdens het verwerkingsproces de granen vaak in aanraking komen met glutenbevattende granen. Gluten zijn zo klein dat je ze onder de microscoop moet bekijken. Het is dus zeer aannemelijk dat er gluten overgedragen worden via bijvoorbeeld dorsmachines. Daarnaast kunnen gluten ook aan je mes of broodplank blijven plakken, of in de boter of jampot achterblijven. Glutenvrij eten betekent dus ook glutenvrij leven: alles moet apart schoongemaakt worden.

Glutenvrije producten herken je aan het glutenvrije logo. Er zijn er een aantal in omloop, maar de essentie is hetzelfde: een aar met een streep er doorheen. Als dit logo op een product staat, past het binnen een glutenvrij dieet.

Wanneer glutenvrij eten?

Sommige mensen ervaren klachten als ze producten eten met gluten. De klachten variëren vaak van diarree tot verstopping en een opgezette buik. Soms worden zelfs klachten als concentratieproblemen, migraine, onbedoeld gewichtsverlies, spierslapte en chronische vermoeidheid toegeschreven aan glutenintoleranties. Als je intolerant bent voor gluten noemen we dit coeliakie (seu-lie-ja-kie). De diagnose kan alleen worden gesteld door een arts, die je in veel gevallen doorverwijst naar het ziekenhuis voor een darmbiopt. Hierbij nemen ze een klein stukje uit je darmen. Dit is in veel gevallen ongemakkelijk maar relatief pijnloos. Aan dit stukje darm kunnen ze zien of de dunne darm beschadigd is door gluten.

Het is in het begin meestal erg lastig om glutenvrij te eten. Gluten kom je op de gekste plekken tegen. En in sommige gevallen kan het kleinste spoortje gluten al problemen geven. Daarnaast is het van belang om nog steeds een volwaardige voeding binnen te krijgen. Iets wat moeilijker is bij een glutenvrij dieet. Het is verstandig om bij de overgang op een glutenvrij dieet een diëtist in de arm te nemen.