Op de knieën door de supermarkt

, diëtist 8 november 2018

Boodschappen doen met nog maar paar euro op je bankrekening is niet fijn. Juist dan zie je allerlei lekkere dingen die je wilt kopen. Hoe ik dit weet? Nou, ik heb ook tijden gehad waarin ik ieder dubbeltje moest omdraaien. Meer dan eens liep ik in de supermarkt uit te rekenen hoeveel de artikelen in mijn winkelmandje ongeveer zouden kosten zodat ik bij de kassa niet voor joker zou staan. Na verloop van tijd merkte ik dat ik creatiever werd om goedkope en gezonde boodschappen te scoren. De diëtist in mij was toen ook al actief dus gezond eten was een pré. Mijn creatieve oplossingen wil ik graag met jullie delen 😊

goedkoop en gezond eten

Eet volgens het seizoen

Deze tip heb je waarschijnlijk al heel vaak gekregen, maar het is echt waar. Laatst zag ik in de supermarkt dat een pompoen in de aanbieding was voor €0,95. Van 1 pompoen kun je ongeveer een liter soep maken. Hiermee kun je dus 4 monden voeden. Bij de groenteboer op de markt zijn ook vaak de seizoensgroenten in de aanbieding. Sommige groenteboeren hebben zelfs een heel tasje voor €5,- en dan heb je voor de hele week verse groenten!

 

Kijk naar de maaltijdpakketten maar koop ze niet

De maaltijdpakketten zijn inmiddels bij verschillende supermarkten te krijgen. Ideaal en je hebt meteen de juiste ingrediënten. Ook ideaal als je binnen 5 minuten weer uit de supermarkt wilt zijn, maar je kunt het ook low budget aanpakken. Zo’n pakket is altijd duurder dan dat je de ingrediënten los van elkaar koopt. De low budget versie van de maaltijdpakketten:

Stap 1: Kijk wat er in de pakketten zit

Stap 2: Koop alle ingrediënten los

Stap 3: Check op internet het recept

Stap 4: Eet smakelijk!

 

Invriezen

De tic die ik heb overgehouden aan mijn financiële crisis is het invriezen van restjes. Echt, alles vries ik in. Als ik soep over heb, schenk ik het in het emmertje waar eerst de yoghurt in zat en zet ik het in de vriezer. Ook als het vlees in de aanbieding is, verpak ik het per portie en gooi het in de vriezer. Bepaalde groenten zoals broccoli, sperziebonen en doperwten heb ik standaard in de vriezer liggen. En nee, dan koop ik niet de diepvriesgroentes die op ooghoogte staan. Ik ga door de knietjes en zit gehurkt om de zak van 450 gram sperziebonen voor €0,69 uit de koeling te graaien.

 

Pak die aanbieding van houdbare producten

Gezonde producten die houdbaar zijn en in de aanbieding? Denk hierbij bijvoorbeeld aan peulvruchten. Als je dan echt op zwart zaad zit, kun je altijd nog iets met peulvruchten maken. Een blikje kapucijnen kost bijvoorbeeld €1,30. Met nog een paprika erbij, heb je voor €2,- een lekkere maaltijd op tafel!

 

Kook zonder pakjes en zakjes

Dit klinkt misschien als een heel lastige taak, maar dat is het niet. In het begin vraagt het wel een investering om verschillende kruiden aan te schaffen, maar zelf kruiden is veel goedkoper. Een zakje kruidenmix kost per keer misschien niet veel, maar als je alles bij elkaar optelt, ben je toch meer kwijt dan je lief je. In dit geval is internet je grootste vriend. Vul in de zoekmachine de groenten die je nog hebt en type daar achter ‘recept’. Believe me, jij krijgt dan voldoende recepten naar voren die ook jij kunt maken.

 

Kort samengevat: doe je boodschappen alert en planmatig. Als jij de aanbiedingen goed in de gaten houdt en de hulp van internet toestaat, kun je heel veel besparen op je wekelijkse boodschappen.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips zoals boodschappenlijstjes maken of één keer per week naar de supermarkt gaan. Maar dit waren mijn tricks die ik heb geleerd toen ik krap bij kas zat. Heb jij nog meer creatieve tips? Laat het me weten in de comments!