Handige apps over voeding

, diëtist 11 november 2019

Wie in de App Store zoekt op ‘voeding’ krijgt een enorme lijst met resultaten. De ene app is nog flitsender dan de andere en allemaal beloven ze je een fitter lijf, een lager gewicht of een gezondere leefstijl. Ik testte drie apps van het Voedingscentrum en deel graag mijn ervaringen met jullie.

Handige apps over voeding

KiesIkGezond? app

 

Meteen enthousiast

Deze app helpt met kiezen, is de belofte. Bij het installeren word ik meteen enthousiast. Geen profiel met wachtwoord of allerlei gegevens over jezelf in moeten vullen, maar direct van start. Daar houd ik van! Je kunt wel een paar dingen instellen om het zoeken makkelijker te maken, zoals in welke supermarkt je boodschappen doet, of je producten zonder vlees of vis wilt vinden en op welke ingrediënten je wilt letten.

 

Makkelijk

Je kunt makkelijk twee producten met elkaar vergelijken om het gezondste product te vinden, maar echt blij word ik van de scanfunctie. Even de streepjescode scannen en je ziet meteen of het product past in de Schijf van vijf. Zo niet, dan krijg je ook meteen de reden waarom en een aantal alternatieven. Lekker praktisch mét een afbeelding van het product en dus ook verkrijgbaar in de supermarkt waar je op dat moment bent.

 

Minpuntje

Als ik dan toch een minpuntje moet noemen aan deze app, is het wel dat de productenlijst van de Aldi (waar ik zelf regelmatig kom voor boodschappen) niet compleet is in de app. Ook een beetje verwarrend is bijvoorbeeld dat als ik de ‘Hak bruine bonen zonder toegevoegd zout’ aanklik, de app aangeeft dat er zout aan toegevoegd is, terwijl de ingrediënten dit niet vermelden. Helemaal foutloos en compleet lijkt de app dus (nog) niet te zijn, maar al met al toch echt een aanrader.

 

De Eetmeter app

 

Digitaal eetdagboek

De Eetmeter is een digitaal eetdagboek. Ook van deze app word ik meteen blij. Het gebruik van de app wijst zich vanzelf en hij is mooi eenvoudig vormgegeven. Na het invoeren van mijn dagvoeding kan ik meteen zien hoeveel voedingsstoffen mijn voeding bevat en of dat goed is (groen) of niet (rood).

 

Vergelijking en advies

De vergelijking van mijn voeding met de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen is mooi visueel gemaakt met een staafdiagram en een rode lijn waardoor ik in één oogopslag kan zien waar ik goed zit en waar nog verbeterpunten zitten. Invoeren gaat nog sneller door het gebruik van de optie ‘Dagelijkse consumpties’ en/of ‘Mijn favorieten’. Beweging is ook in te voeren in de app.

 

De app geeft over alle ingevoerde productgroepen en alle voedingsstoffen een algemeen advies én een gemiddelde van de inname van de afgelopen 30 dagen. De vitamines en mineralen vind je niet in het overzicht in de app, maar wel als je inlogt op je profiel via de website.

 

Gemiste kans

Wat wel jammer is, is dat de app standaard blijft aangeven dat ik als vrouw 2000 kcal per dag zou moeten eten. Het feit dat ik aangegeven heb bij de persoonlijke instellingen dat ik borstvoeding geef, maakt daarin geen verschil en ook als ik meer of minder beweeg, blijft de app uitgaan van 2000 kcal per dag. Een gemiste kans wat mij betreft. En oh ja, ook niet onbelangrijk: wat het Voedingscentrum doet met mijn gegevens blijft in de privacyverklaring toch wat onduidelijk, vind ik. Ondanks dat vind ik het toch een fijne app die ik zeker aan zou raden.

 

Slim koken app

 

Keukenhulp met humor

De Slim Koken-app helpt met koken, boodschappen doen en bewaren. Een keukenhulp op je telefoon dus. De app maakt mij elke keer weer aan het lachen. Het is geen simpele zoekmachine met gerechten, maar een echte ‘Sjef’ waar je mee kan chatten. Hij begrijpt verrassend veel. Ik had bijvoorbeeld wortelen gekocht en kreeg een suggestie voor een lekker stoofpotje, maar omdat ik geen producten met toegevoegd zout gebruik, vroeg ik Sjef om een nieuwe suggestie. Ook dat snapt hij dan meteen. Ik kreeg een nieuwe suggestie met wortelen en zonder producten met zout.

 

Smaakstijl

Sjef stelt ook vragen over je ‘smaakstijl’. Hij laat je telkens kiezen uit twee producten en bepaalt op basis van een paar vragen dan wat je misschien lekker vindt. De ingrediënten van de recepten die je kiest, komen meteen op je boodschappenlijst.

 

Taalfoutje, bedankt

Ik heb Sjef stiekem ook even getest met wat bewuste taalfouten. Daar viel hij helaas toch door de mand. Hij snapte niet altijd meer wat ik vroeg. Je moet de Nederlandse taal dus wel redelijk goed beheersen om deze app te kunnen gebruiken. Ook vind ik hem vooral geschikt voor als je behoorlijk wat tijd hebt om te koken en zin hebt om veel nieuwe dingen uit te proberen. Als je incidenteel een nieuw gezond recept zoekt, kan zoeken via de site van het Voedingscentrum misschien net zo makkelijk. Maar briljant bedacht is het wel. Nu de app eenmaal op mijn telefoon staat, ga ik hem zeker vaker gebruiken.

 

Conclusie

Alle drie de apps zijn dus aanraders. Makkelijk in gebruik en heel praktisch. En misschien nog wel het belangrijkste: ze helpen je op een eenvoudige manier gezonder te leven.

 

Meer informatie over deze apps vind je hier.