Helpende en storende gedachten

, diëtist 7 januari 2019

Ook diëtisten hebben zo hun cravings. Voor mij is dat pure chocoladehagelslag. Het liefst zou ik elke dag iedere boterham ermee beleggen. Omdat ik weet dat dat niet gezond is, heb ik met mezelf de afspraak dat ik elke ochtend bij het ontbijt een snee brood met hagelslag eet en dat ik de rest van de dag kies voor ander broodbeleg.

helpende en storende gedachten

Meestal lukt het goed om mijzelf daaraan te houden. Na een gebroken nacht met een verkouden peuter en een hongerige baby zat ik vorige week vermoeid aan mijn lunch. Ik pakte een snee brood en overwoog wat ik erop zou doen. ‘Ik neem er nog maar één met hagelslag, dat heb ik nu wel even nodig’, schoot het door mijn hoofd…

 

Storende gedachten

Ik vind het belangrijk om gezond te eten. Als diëtist ben ik in mijn werk dagelijks bezig met voeding en de gevolgen ervan. Ik zie hoe belangrijk gezonde voeding is. Ook wil ik een goed voorbeeld zijn voor mijn dochters.

 

Omdat ik op het moment ook borstvoeding geef, is mijn voeding extra belangrijk. Ook mijn baby profiteert ervan als ik gezond en gevarieerd eet. De gedachte die ik had: ‘Ik neem er nog maar één met hagelslag, dat heb ik nu wel even nodig’ is een gedachte die me niet helpt dit doel te bereiken.

 

We noemen dit een ‘storende gedachte’. Andere storende gedachten kunnen bijvoorbeeld zijn: ‘zonde om weg te gooien dus ik eet het nog maar op.’ Of ‘ik moet toch snoep in huis hebben voor de visite/de kinderen.’ Of ‘ik heb zo hard gewerkt dat ik dit stuk taart nu wel verdiend heb.’

 

Er spelen ook gevoelens mee. In mijn geval was dat bijvoorbeeld zelfmedelijden. Maar het kan ook gaan om frustratie, boosheid, verdriet of blijdschap.

 

Ombuigen

Je bent je vaak nauwelijks bewust van deze gedachten en gevoelens, maar ze zijn er wel en bepalen mede onze eetkeuzes. Het is nuttig je er wel bewust van te worden. Als dat lukt, kan je ze namelijk ook ombuigen naar iets positievers. Toen ik me bewust werd van mijn gedachte, realiseerde ik me ook meteen dat ik vooral moe was en dus slaap nodig had in plaats van chocolade.

 

Ook andere storende gedachten kun je ombuigen naar helpende gedachten. Zo kan je ook denken ‘het is dan wel jammer om weg te gooien, maar als ik het opeet, gaat dat ten koste van mijn gezondheid en dat is pas echt zonde.’ Of ‘als er visite komt, kan ik altijd op dat moment nog even iets halen*. En voor de kinderen is het ook beter om thuis niet te snoepen. Ze krijgen bij vriendjes en bij opa en oma al genoeg extraatjes.’ Of ‘ik kan mezelf ook belonen met iets anders dan taart, bijvoorbeeld met een goed boek, mooie muziek of een warm bad.’

 

De diëtist kan helpen bij dit proces van het bewust worden van storende gedachten en het ombuigen naar helpende gedachten. De kans dat je je doel bereikt wordt daarmee groter.

 

Mijn keuze

Ik werd me gelukkig meteen bewust van mijn storende gedachte. Ik besloot die avond vroeg naar bed te gaan en koos voor een boterham met 100% pindakaas in plaats van hagelslag. Ik maakte op deze manier weer een klein stapje naar een gezond eetpatroon.

 

 

*fact: de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt is in Nederland 900 meter