Hoe bruiner het brood, hoe gezonder... toch?!

, diëtist 13 december 2016

De meeste mensen denken dat donker brood gezonder is dan licht brood. Maar is dit wel altijd zo? Een inkijkje in één van onze belangrijkste voedingsmiddelen: brood.

Wanneer graankorrels worden vermalen, ontstaat er meel. Wanneer dit meel wordt gezeefd, ontstaat er bloem. Bloem is dus niets meer dan gezeefd meel.

Witbrood wordt gemaakt van bloem. Omdat de kiemen en zemelen eruit zijn gezeefd, heeft witbrood een lagere voedingswaarde dan bruin brood.

De kiemen en zemelen geven het brood kleur, vandaar het kleurverschil tussen wit- en bruinbrood.

 

Bruin brood of wit brood

De kleur van brood

Dus: hoe donkerder het brood, hoe gezonder? Nee, dat is niet zo…

Hoewel de uitmalingsgraad* van het graan de kleur van het brood bepaalt, kun je de kleur van brood ook op een andere manier beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van moutmeel of gekarameliseerde suiker. Hierdoor kan het brood  rijzen, blijft het mals en krijgt het een lekkere smaak. Maar daarmee is het niet gezonder!

* Uitmalingsgraad: het percentage meel dat na het malen van 100 kilo graan overblijft

Bruin of volkoren?

Bruinbrood wordt gemaakt van tarwemeel. Daarmee is niet automatisch volkorenbrood. De term ‘ volkoren’ is namelijk een wettelijk beschermde titel. In de Warenwet staat dat fabrikanten bij brood en meel de term ‘volkoren’ mogen gebruiken als het van 100% volkorenmeel is gemaakt.

Voor alle andere producten die van meel gemaakt zijn, zoals crackers en beschuiten, bestaat deze regel overigens niet. Fabrikanten mogen de term volkoren aan deze producten geven als maar vermeld staat welk percentage van het meel écht volkoren is.

Dus..?

De voorkeur gaat uit naar volkorenbrood. Dit bevat immers veel meer vezels en voedingswaarde. Bij witbrood zijn alle kiemen en zemelen eruit gezeefd, en daarmee de voedingswaarde.