In de spotlight: Wereld IBD dag

, diëtist 17 mei 2018

Op 19 mei 2018 is het Wereld IBD dag. Maar wat betekent IBD? IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Als je er nog nooit van gehoord hebt, is dat waarschijnlijk een goed teken. Je hebt dan blijkbaar weinig te maken met een van de ziektes die onder de verzamelnaam IBD vallen. Helaas is het voor de 80.000 patiënten in Nederland dagelijkse kost.

wereld IBD dag

Inflammatory Bowel Disease (IBD)

IBD is een verzamelnaam voor ziektes die zorgen voor ontstekingen in zowel de dunne als de dikke darm. De ziektes die onder IBD vallen zijn ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere colitissoorten. Je moet je voorstellen dat er continue een stukje van je darmwand ontstoken is.

 

Deze ontsteking kent een fase van rust en een fase van opvlamming. De colitis ulcerosa begint meestal in het laatste gedeelte van de dikke darm en kan uiteindelijk de gehele dikke darm laten ontsteken. De ziekte van Crohn kan de darmwand van zowel de dunne als dikke darm laten ontsteken. Andere organen kunnen ook ontstoken raken door de ziekte van Crohn.

 

Waarom een speciale dag?

De mensen met IBD zien er net zo uit als jij en ik en dat is het nu juist. Aan de buitenkant zie je helemaal niets van al die ontstekingen en daardoor is er vaak onbegrip. Er wordt niet altijd begrepen waarom iemand zo vaak ziek of vermoeid is. Terwijl het logisch is dat mensen met IBD zich niet altijd lekker voelen.

 

Zoals gezegd kunnen de ontstekingen opvlammen. Tijdens deze opvlammingen heeft het lichaam meer energie, eiwitten en vocht nodig. De behoefte van het lichaam aan eiwitten kan zelfs 50% meer zijn dan bij mensen zonder IBD. Moet je voorstellen dat je je erg ziek voelt en ook nog eens meer moet gaan eten! Alleen van de gedachte word ik al naar.

 

De diëtist en IBD

Als je IBD hebt, is voeding nog belangrijker dan wanneer je geen IBD hebt. Wanneer je IBD rustig is, is het goed om ervoor te zorgen dat je lichaam goed gevoed is. De basis van je voeding bevat alle vitamines en mineralen. Hoe beter je lichaam gevoed is in rust, hoe sterker je lichaam is tijdens een opvlamming. Bij een opvlamming is er meer van alle voedingstoffen nodig dan in rust.  De rol van de diëtist is om de voedingsadviezen zo praktisch mogelijk te maken zodat de basisvoeding goed is. Daarnaast krijg je advies hoe je tijdens opvlammingen je voeding zo nodig kunt aanpassen.

 

#IBDuitgelicht

Naar aanleiding van de uitleg begrijp je dat de mensen met IBD een schouderklopje verdienen. Ze gaan er iedere dag voor, ook al hebben ze veel pijn. Ken jij iemand met IBD? Zet degene op 19 mei dan in het zonnetje! Hij of zij heeft het verdiend J

 

De hashtag #IBDuitgelicht is in het leven geroepen door de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland. Help je mee deze hashtag op 19 mei aanstaande trending topic te maken?