Is chocolade gezond?

, diëtist 12 februari 2018

Zoet, bitter, zout en zuur… Chocola heeft het allemaal. Maar weinig mensen zijn geen fan van deze bittere boon die verwerkt wordt in toetjes, gebakjes, repen en ander lekkers. Waar komt hij vandaan en wat doet het eigenlijk met je lichaam?

 is chocolade gezond

Van boon tot bar

Chocola wordt gemaakt van de cacaoboon. De boon werd oorspronkelijk door de Indianen gebruikt om een drankje van te maken, de voorloper van de chocolademelk. Nu staan de meeste plantages in Afrika.

 

De chocolade krijgt zijn smaak grotendeels door fermentatie. Een aantal dagen lang worden de bonen met het vruchtvlees bewaard waarbij onder invloed van schimmels en bacteriën de bonen van paars naar bruin veranderen en de smaakt veranderd. Daarna worden de bonen schoongemaakt. De kern van de boon wordt gesplitst in cacaoboter (een vette substantie) en cacaopoeder (een droge, bittere stof). Vervolgens wordt er een product gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en in de normale varianten zit ook suiker. Voor melkchocolade wordt er melkpoeder toegevoegd, en soms komen er ook vruchten, noten of likeur bij voor smaakjes. Hier wordt een soort deeg van gemaakt, de cacaomassa.

 

Het deeg wordt weer fijngemalen tot een poeder. Zo wordt het makkelijker vervoerd als het niet in dezelfde fabriek wordt verwerkt. Het poeder wordt weer vloeibaar gemaakt en op de goede vloeibaarheid gebracht. Daarna wordt het in de juiste vorm gegoten en vervoerd voor verdere verwerking tot blokken, repen, bonbons en chocolade-art, chocoladefondue enzovoorts.

 

Is chocola gezond?

Eerst het goede nieuws… Verschillende studies laten zien dat pure chocola goed kan zijn voor het hart en de bloedvaten. Het eten van chocolade helpt tevens bij het vrijmaken van het gelukstofje endorfine. Hier voelen we ons extra vrolijk door. Daarnaast bevat pure chocolade wat sporen van vitamines en mineralen, ook weer een voordeel. Of niet?…

 

Helaas, de hoeveelheid gezonde stoffen in chocola zijn niet dusdanig veel dat het een vaste plek in een dagelijks voedingspatroon verdient. Daarnaast bevat chocola, ook pure, best veel calorieën, meestal omdat er suiker aan is toegevoegd. Van te veel chocola kan je ook gewoon aankomen. En flink ook 😉

 

Eet dus niet te vaak chocola, het liefst zo puur mogelijk en per keer een stuk niet groter dan je wijsvinger. En niet vergeten te genieten hè !