Het is nooit te koud voor ijs

, diëtist 7 juli 2016

‘Wordt het eindelijk nog een keer zomer?’ Terwijl ik begin augustus met de kachel aan naar de stromende regen kijk, vraag ik me dat  ook af. Over het weer wordt altijd en overal gepraat en geklaagd. Maar… dan is er altijd: ijs!

Zomer en ijsjes horen onlosmakelijk bij elkaar. Alhoewel: ijs kan eigenlijk altijd. Een verfrissend waterijsje op het strand, een heerlijk bolletje Italiaans schepijs in de speeltuin of roomijs met warme kersen op een fleecekleedje bij de open haard. Maar welk ijs is het ‘meest verantwoordelijk’ als het gaat om suikers, vetten en calorieën?

 

het is nooit te koud voor ijs

IJskoud op een rij

  • Waterijs bevat de minste calorieën. Zo bevat een raketje 40 kcal en een perenijsje 50 kcal. Deze ijsjes bevatten voornamelijk suikers.
  • Vruchtensorbetijs bestaat ook voornamelijk uit suikers. Een bolletje van 50 gram bevat gemiddeld 45 kcal.
  • Yoghurtijs bevat naast suikers ook wat vetten en eiwitten, en levert per bolletje gemiddeld 65 kcal.
  • Roomijs en softijs zijn soorten ijs die de meeste calorieën leveren. Deze calorieën zijn afkomstig uit suikers, vetten en eiwitten. 50 gram roomijs bevat gemiddeld 110 kcal. Zo ook het Ben & Jerry’s ijs. De hoeveelheid calorieën van dit ijs kun je vergelijken met 3 raketjes.
  • En als klapper op de vuurpijl: de McFlurry Oreo. Dit ‘ijsje’ bevat gemiddeld 430 kcal! Dat is vergelijkbaar met een halve pizza Hawaï, 5½ appel of 3 volkorenboterhammen met halvarine en appelstroop. Kedeng!

 

Tip: heb je geen zin in waterijs, maar wil je toch niet te veel calorieën eten? Kies dan voor een mini-variant. Zo heb je tóch de smaak van het ijsje, maar met een stuk minder calorieën.

Zelf ijs maken

En vind je het leuk om zelf ijsjes te maken? Dat kan natuurlijk ook. Een snelle en lekkere manier om een fris ijsje te maken is de volgende: snij enkele bananen in stukjes en doe ze in de vriezer. Na twee uur haal je ze eruit en roer je er het merg van een vanillestokje doorheen. Even mixen en klaar is je gezonde ijs!