Wat is het juiste moment om met je dieet te starten?

, diëtist 14 januari 2019

Marleen komt op mijn spreekuur met een duidelijk vraag. Ze heeft ernstig overgewicht en wil afvallen. ‘Als het me niet lukt, overweeg ik zelfs een maagverkleining’, vertelt ze me in het eerste consult. ‘Ik wil het echt heel graag.’

juiste moment starten met dieet

 

Met die motivatie zit het wel goed, denk ik in eerste instantie. Maar als ik doorvraag vertelt ze ook dat ze een paar weken geleden gescheiden is van haar man en nu in haar eentje twee jonge kinderen opvoedt. Met tranen in haar ogen vertelt ze daarnaast dat ze ook bij een psycholoog en een alternatieve therapeut onder behandeling is, omdat ze al enige tijd kampt met een depressie en een burn-out.

 

Toch nu?

Ik bespreek met Marleen dat ik twijfel of dit voor haar het juiste moment is om te starten met afvallen. Voor haar gezondheid is het natuurlijk heel goed, maar ze heeft ook veel andere dingen aan haar hoofd momenteel. Ze geeft echter aan het echt heel graag nu te willen doen.

 

In het eerste consult maken we samen een plan voor haar voeding en beweging met als doel in het komende half jaar in ieder geval 15 kilo af te vallen.

 

Even pauze

In de eerste paar weken boeken we nauwelijks resultaat. Hoe meer Marleen mij vertelt, hoe meer ik besef dat het probleem heel complex is. Ze zit niet lekker in haar vel en is daarnaast ook met veel praktische zaken rondom de scheiding bezig. Ook met haar werkgever lopen gesprekken, vanwege haar ziekteverzuim.

 

In het derde consult besluit ik het toch opnieuw aan te kaarten. ‘Ik denk dat dit niet het juiste moment is om dit proces op te starten’, geef ik aan. ‘Het veranderen van je eet- en beweegpatroon is in het begin heel lastig. Naarmate je er langer mee bezig bent, wordt het steeds makkelijker en kun je zelfs in stressvolle periodes gezonde keuzes maken. Maar als je net bezig bent met de verandering kost het veel tijd en energie.’

 

‘Die tijd en energie moet je op dit moment wel hebben. Toch doorgaan kan voor de toekomst mogelijk juist negatief uitpakken. Als het niet lukt, heb je er namelijk een negatieve ervaring bij. Het risico bestaat dat je dan denkt: “Zie je nou wel, ik kan het niet” en het dan niet opnieuw probeert op een beter moment. Soms kun je beter stoppen en opnieuw beginnen op een rustiger moment in je leven. Het beste is ervoor te zorgen dat de eerste poging meteen succesvol is.’

 

Marleen moet nu toegeven dat ik weleens gelijk zou kunnen hebben. Ze merkt, nu ze begonnen is, dat het haar op dit moment niet lukt de discipline op te brengen om gezonde keuzes te maken. Ze heeft zoveel aan haar hoofd. De stress werkt ook niet mee. We besluiten de behandeling even te pauzeren.

 

Een nieuwe start

Anderhalf jaar later komt ze terug. De praktische zaken rondom de scheiding zijn geregeld en ze begint te wennen aan haar nieuwe leven. De kinderen zitten goed in hun vel en ook Marleen voelt zich een stuk beter. Ze is weer aan het werk en af en toe zelfs voorzichtig weer aan het daten.

 

We maken opnieuw een plan voor gezonde voeding en voldoende beweging. Dit keer lukt het wél. Na een half jaar is ze 18 kilo afgevallen en na een jaar bijna 30 kilo. Haar nieuwe eetpatroon is een gewoonte geworden en we nemen afscheid van elkaar. Bij het weggaan schudt ze me de hand met de woorden: ‘Wat ben ik blij dat we de dieetbehandeling toen gestopt zijn. Als ik door was gegaan had ik nooit bereikt wat ik nu bereikt heb.’