Kaliumbeperkt eten

, diëtist 29 juli 2019

Het eten van veel fruit en groente is gezond en met de komst van al dat lekkere zomerfruit moet dat zeker gaan lukken deze zomer! Maar toch is het eten van veel fruit en groente niet voor iedereen even gezond. Hoe dat zit, leg ik je uit in dit blog.

kaliumbeperkt eten

Nieren

Als je nieren minder goed werken of als je een bepaalde soort plaspillen gebruikt kun je het advies krijgen om minder fruit te nemen. Dit advies wordt gegeven als je kaliumbeperkt moet eten, omdat de kaliumwaarde in het bloed dan te hoog is (hoger is dan 5 mmol/l.) Door minder fruit te eten kun je namelijk je kaliuminname verlagen.

 

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal dat veel in fruit, vruchtensap, aardappelen, melk- en melkproducten, groente, vlees, peulvruchten, koffie, chocolade en noten zit. Kalium komt in je lichaam voornamelijk voor in de spiercellen. Het heeft een belangrijke functie bij de geleiding van zenuwprikkels.

 

Als de nieren normaal werken wordt het teveel aan kalium uitgeplast. Bij een verslechterde nierfunctie blijft er teveel kalium in het lichaam achter. Dit kan tot hartklachten (bijvoorbeeld ritmestoornissen) leiden. Bij een kaliumbeperking moet je streven naar een inname tussen de 2000-3000 mg kalium per dag.

 

Minder kalium

De grootste hoeveelheid kalium (ongeveer 1400 mg) krijg je met de warme maaltijd binnen. Maar een warme maaltijd moet je vooral blijven eten. Je kunt de hoeveelheid kalium in de warme maaltijd beperken door vaker rijst of pasta te eten in plaats van aardappelen. En door de aardappelen en groente te koken in ruim water, geen groentennat te gebruiken voor een sausje, niet te roerbakken of te koken in de magnetron met weinig water.

 

Omdat er ook veel kalium in fruit, vruchtensap, melk- en melkproducten, koffie, chocolade en noten zit, kun je door het beperken van het eten van deze producten je kalium ook verlagen.

 

Kaliumarme producten

Voorbeelden van kaliumarme producten zijn rijst, deegwaren (macaroni, spaghetti e.d.), (light)frisdrank, (light)limonade, thee, kaas, jam, honing en waterijs.

Heb je nog vragen of wil je begeleiding bij het kaliumbeperkt eten? Je kunt terecht bij een diëtist in de buurt.