Koffie en cystenieren: Mag het een kopje meer zijn?

, diëtist 5 augustus 2019

Cystenieren is een erfelijke aandoening waarbij er veel cysten (holten gevuld met vocht) in de nieren ontstaan. Deze holten verdringen het gezonde nierweefsel, waardoor er nierfunctieverlies kan ontstaan. In dit blog lees je hoe zit met koffie drinken als je cystenieren hebt, want hoeveel koffie mag je dan eigenlijk nog drinken?

koffie en cystenieren

cAMP

Als je cystenieren hebt, heb je misschien weleens gehoord dat je moet uitkijken met het drinken van koffie en dat je niet meer dan 1 kopje koffie per dag mag. Dat komt omdat in koffie cafeïne zit. Cafeïne stimuleert de aanmaak van het stofje cAMP in het lichaam. Dit stofje bevordert de groei van cystes vandaar dat het handig is om niet teveel cafeïne binnen te krijgen.

 

Er is echter tot nu toe onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van een cafeïne beperking, zodat een toegestane hoeveelheid cafeïne momenteel niet met zekerheid kan worden vastgesteld.

 

Toch kun je als je cystenieren hebt beter veel cafeïne vermijden en streven naar een cafeïnebeperking tot maximaal 200 mg per dag, dit staat gelijk aan het drinken van ongeveer 3 kopjes filterkoffie per dag.

 

Er kan dus meer dan 1 kopje koffie per dag gebruikt worden, maar dit is wel afhankelijk van de cafeïne die je met andere dranken en/of producten binnenkrijgt. Je kunt dus gerust bij je buurvrouw op de koffie gaan!

 

Cafeïne

Cafeïne is ook bekend als coffeïne, theïne, matheïne/mateïne en guaranine  en zit niet alleen in koffie. Ook thee, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk, energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana, bevatten cafeïne. Tegenwoordig zijn er ook verschillende producten met extra cafeïne op de markt, zoals kauwgom, snoep en water.

 

Hoeveel cafeïne

Het cafeïnegehalte van een kop koffie en thee hangt af van de soort, hoe sterk het is gezet en de grootte van de kop. Cafeïnevrije koffie, kruidenthee zoals rooibos- of kamillethee en cafeïnevrije cola zijn goede vervangers. Een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne. In koffievervangers, zoals Bambu, zit helemaal geen cafeïne. Cafeïne maakt vanwege de vaatverwijdende werking soms ook deel uit van medicijnen zoals pijnstillers en pillen tegen hoofdpijn.

 

Om een idee te krijgen van de hoeveelheden cafeïne in verschillende dranken vind je hier een handig overzicht. Zo kun je zelf berekenen hoeveel je van deze producten kunt gebruiken zonder dat je teveel cafeïne binnenkrijgt!