Kun je het risico op dementie verkleinen?

, diëtist 16 september 2019

Ik loop naar de afdeling geriatrie in het ziekenhuis. Dit is een afdeling in het ziekenhuis gericht op de kwetsbare ouderen. Aan de eettafel zie ik een aantal patiënten zitten. De één slikt nog net de laatste hap boterham weg en een ander zit te knikkebollen.  Een meneer vraagt zich verward af waar hij is en een mevrouw in een stoel zit zomaar zachtjes voor zich uit te praten. Voor de één is deze afdeling dan ook een warm bad en voor de ander de grootste nachtmerrie. Dementie is een vaak gezien ziektebeeld op deze afdeling. Ik vroeg mij af: “Zou het mogelijk zijn om de kans op dementie te verkleinen door gezond te eten?”. Je leest er meer over in mijn blog.

kun je dementie voorkomen?

Wat is dementie?

Dementie is een hersenaandoening waarbij de hersenen informatie minder goed kunnen verwerken.  Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes.

 

Symptomen van deze hersenaandoeningen kunnen geheugenproblemen zijn, verandering van karakter en gedrag. Het ontstaat door een combinatie van ouder worden, erfelijkheid, leefstijl en omgeving.

 

In Nederland zijn ruim 270.000 mensen met dementie en de verwachting is dat in 2030 dementie de belangrijkste doodsoorzaak is in ons land.

 

Ervaring van dementie

Bij dementie verliest iemand steeds meer de regie over zijn eigen leven. De persoon wordt afhankelijker van anderen. Zeker als mensen dit zelf nog door hebben, vinden ze dat verschrikkelijk. Ze voelen zich vaak teveel.

 

Wat ik in het ziekenhuis ervaar, is vaak wel heel mooi en krachtig. Ik zie naast veel verdriet, familieleden die elkaar (weer) opzoeken, steun vinden bij elkaar en een hechtere band krijgen. Ik zie de liefde en zorg die wordt uitgedragen naar de persoon van wie ze zoveel houden.

 

Kans verkleinen

Gezonde hart- en bloedvaten zijn belangrijk om de kans op dementie te verkleinen. Door gezond te eten, niet te roken en voldoende te bewegen kun je hierdoor het risico op dementie verminderen. Daarnaast is een gezond gewicht belangrijk, het voorkomen van aandoeningen zoals een te hoge bloeddruk en diabetes type 2.

 

Goed om te weten…door sociaal actief blijven en langer onderwijs te volgen kun je ook zorgen voor een kleinere kans op dementie (of het uitstellen hiervan).

 

Vooralsnog zijn er echter geen specifieke voedingsadviezen opgesteld om dementie te voorkomen. Wel kun je onderstaande tips gebruiken om een zo gezond mogelijk leefstijl te krijgen.

 

Tips:

  • eet volgens de Schijf van Vijf
  • ga niet roken/stop met roken
  • zoek een beweegmaatje, zodat je dagelijks gestimuleerd wordt om te bewegen
  • probeer contacten te leggen/te houden met familie, (oude) vrienden, in de buurt bij een buurthuis, kerk, vereniging, supermarkt
  • bezoek musea
  • leer een muziekinstrument of een nieuw spel
  • ga vrijwilligerswerk doen nadat je met pensioen bent