Maagverkleining: easy way out?

, diëtist 30 november 2017

In 2016 was bijna de helft van volwassen Nederlanders te zwaar. Behalve dat overgewicht meerdere gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, kan het ook op andere gebieden minder fijn zijn. Zo hebben te zware mensen vaak te maken met vooroordelen of een slecht zelfbeeld. Sommige mensen zijn dan ook bereid om tot het uiterste te gaan en zich te laten opereren om af te vallen. Dit noemen we een bariatrische ingreep.

 maagverkleining

Soorten en maten

De meest bekende bariatrische ingreep is de gastric bypass. Hierbij wordt de maag verkleind naar een soort mini-maag, de zogeheten pouch. Vaak slaat de pouch ook nog een stukje dunne darm over, waar de pouch weer op wordt aangesloten. Minder darm betekent ook minder opname van voedingsstoffen. Deze ingreep lijkt in grote lijnen op de gastric sleeve, waarbij de maag wordt verkleind in de vorm van een banaan (de sleeve, Engels voor mouw). Een andere operatie is de duodenal switch, waarbij er ook een stukje dunne darm wordt overgeslagen. Al deze operaties zijn onomkeerbaar. Minder permanente opties zijn de maagband en de maagballon, waarbij de maag verkleind wordt door er een bandje omheen te doen of een opblaasbare ballon erin te plaatsen.

‘Even’ een operatie en klaar?

Hoewel een operatie klinkt als een snelle en makkelijke oplossing, is dat het zeker niet. Vooraf vindt er een uitgebreid screeningsproces plaats: Is het wel echt nodig? Heeft de operatie kans van slagen? Kan de patiënt het aan? Daarnaast wordt er gekeken naar eerdere dieetpogingen. Als iemand na de operatie niet het eetpatroon en de leefstijl aanpast, is er grote kans dat het gewicht terugkomt of dat iemand (ernstige) klachten krijgt.

De keerzijde

Doordat er stukken uit het spijsverteringskanaal weggehaald zijn, heeft het lichaam minder kans om voedingsstoffen op te nemen uit de voeding. Het is hierdoor nodig om bepaalde vitamines en mineralen aan te vullen om tekorten te voorkomen. Daarnaast kan de stoelgang veranderen of kunnen er maagklachten komen zoals maagzuur of een maagzweer. Om deze klachten te voorkomen zal iemand langdurig onder begeleiding moeten bij een diëtist en altijd op zijn of haar voeding en leefstijl moeten letten.

Dus… doen?

Soms kan het echt niet anders. Dan kan een operatie zeker een uitkomst bieden. Toch is er een hoop om over na te denken, vandaar dat er een heel screeningsproces aan vooraf gaat waarbij iemand lichamelijk en geestelijk uitgebreid wordt onderzocht. Bij twijfel over een maagoperatie kan je altijd in gesprek gaan met je huisarts of diëtist, om te zien wat er bij je past.