Einde van het vleestijdperk?

, diëtist 7 maart 2019

Als ik in Google zoek op ‘minder vlees eten’ levert me dat 424.000 hits op. Minder vlees eten is een trend én een goed idee, lees ik op veel websites. Is dat zo? En zo ja, waarom dan?

minder vlees eten

Meer dan nodig

Als diëtist vraag ik bij vrijwel elk intakegesprek wat mijn cliënt gewend is te eten. Uiteraard is elke persoon en elk eetpatroon anders. Maar als ik de voeding van mijn cliënten vergelijk met de aanbevelingen voor gezonde voeding, zijn er een paar dingen die vrijwel altijd terugkeren. De meeste mensen eten meer vlees en juist minder peulvruchten, groente, fruit en noten dan de aanbeveling.

 

Vlees levert belangrijke voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine B12 en eiwit, maar 500 gram vlees per week is ruim voldoende. De gemiddelde Nederlander eet per jaar ongeveer 10 kilo meer vlees dan geadviseerd.

 

Richtlijnen goede voeding

Die aanbeveling is gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Een commissie van wetenschappers buigt zich elke vijf jaar over – op basis van goed uitgevoerde onderzoeken – wat de beste voeding is om gezonde levensjaren te winnen. Bij de laatste herziening in 2015 was een belangrijk advies: eet meer plantaardig en minder dierlijk. En: beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees. Denk niet alleen aan het vlees tijdens de warme maaltijd, maar ook bijvoorbeeld het plakje worst op je boterham.

 

Gezondheid

De reden dat dit geadviseerd wordt, is dat minder vlees eten (en dan met name minder rood en minder bewerkt vlees) zorgt voor een kleiner risico op darm- en longkanker en dat een hogere consumptie van bijvoorbeeld peulvruchten als vleesvervanger een daling van het LDL-cholesterol geeft. Een lager LDL-cholesterol maakt de kans op hart- en vaatziekten kleiner.

 

Milieu

Niet alleen gezondheid is een reden om minder vlees te eten. Ook voor het milieu is het beter. Het RIVM meldt dat de consumptie van dierlijke voedingsmiddelen drastisch omlaag moet. Zo worden voor het telen van bruine bonen 13 keer minder broeikasgassen uitgestoten dan voor vlees.

 

Helemaal zonder vlees hoeft dus niet. Maar het is wel een goed idee om minder vlees te gaan eten dan we gewend zijn. Dan verbeteren we onze gezondheid én de planeet.

 

Hoeveel vlees eet jij eigenlijk?