Motivatie

, diëtist 24 september 2018

Zowel Inge als Marcha worden begeleid door de diëtist. De motivatie van beiden is anders. Hoe gaat de diëtist hiermee om?

motivatie

Inge

Inge komt bij de diëtist omdat ze gezonder wil gaan eten. ‘Het helpt me wel als er een consult gepland staat over een paar weken’, zegt ze. ‘Dan wil ik niet tegen je hoeven zeggen dat het niet gelukt is.’

‘Vind je het belangrijk om gezonder te gaan eten?’ vraag ik haar.

‘Ja, want de dokter zei dat het echt moet. Ik ben nu nog jong, maar anders heb ik over een paar jaar misschien wel diabetes, zei hij. Ik moet dus wel. Ik snap ook heel goed dat het moet en dat ik geen keuze heb. Vaak lukt het wel, maar soms gaat het niet goed. Als ik op een feestje ben, denk ik toch vaak: ach, het is zo lekker en je leeft maar een keer. Er moet ook iets te genieten blijven. Ik ben ook al gestopt met roken. Anders mag ik niks meer.’

 

Marcha

Marcha heeft ook een afspraak bij de diëtist omdat ze gezonder wil gaan eten. ‘Ik ben al begonnen en merk dat ik me er echt goed bij voel. Ik heb nog wel wat hulp nodig bij wat nu precies gezonde voeding is. De een zegt dit en de ander zegt dat. Maar ik wil in ieder geval niet meer al die rommel, zoals frisdrank en chips, in mijn lijf stoppen. Ik voel me zelfverzekerd nu ik gezonder eet. Ik maak allemaal heel lekkere gezonde gerechten. Dit gaat echt mijn nieuwe manier van leven worden.’

 

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Om iets te veranderen heb je motivatie nodig. Of het nu gaat om stoppen met roken, meer bewegen of een gezonder voedingspatroon: een verandering van een gewoonte vergt motivatie.

 

Er wordt onderscheid gemaakt in twee verschillende vormen van motivatie: extrinsieke en intrinsieke motivatie. Extrinsieke motivatie komt van buitenaf. Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf.

 

Bij Inge is er sprake van extrinsieke motivatie. Ze eet gezonder omdat ze zich anders bij het volgende consult schaamt om te moeten zeggen dat het niet gelukt is. Een pluim van haar diëtist is haar beloning. Hoewel het mooi is dat ze nu soms gezonder eet, kost het haar wel veel energie en is de kans aanwezig dat ze weer helemaal terugvalt in haar oude patroon als de behandeling bij de diëtist stopt.

 

Bij Marcha is er intrinsieke motivatie. Ze eet gezonder omdat ze het echt wil, omdat ze het belangrijk vindt en zich er fijn bij voelt. Dit levert energie op. De kans dat ze het vol kan houden is daardoor groot.

 

Mensen met intrinsieke motivatie zijn succesvoller bij veranderingen dan mensen die extrinsiek gemotiveerd zijn. Soms kan een prikkel van buitenaf (zoals de consulten bij de diëtist voor Inge) wel een verandering in gang zetten. Het kán dan uiteindelijk overgaan in intrinsieke motivatie, zodat de verandering ook volgehouden kan worden. De diëtist zoekt samen met de cliënt naar manieren om de motivatie te vergroten.

 

Hoe is het met jouw motivatie? Vind je dat je het moet of wil je het echt?