Nationaal Preventieakkoord: bronwater en light dranken worden goedkoper!

, diëtist 10 september 2018

Dit werd 30 augustus jl. groot uitgemeten in het nieuws. Onze staatssecretaris Blokhuis wil de uitspraak over de prijs van bronwater en light-dranken nog niet bevestigen, maar noemt het wel interessant. Het Nationaal Preventieakkoord bestaat uit drie thema’s: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

Nationaal Preventieakkoord

12,5 suikerklontjes per dag

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks niet meer dan 12,5 suikerklontje te nemen. Dat klinkt als veel, maar één glas cola (150 ml) bevat al vier suikerklontjes. Als je dus twee glazen cola neemt met twee chocolate chip cookies dan zit je al op die 12,5 suikerklontjes

 

Oké, ik zie nu het kwartje bij je vallen. Als dit al het maximale is dat aanbevolen wordt, dan krijg je heel gemakkelijk veel te veel suiker binnen. Hierin ben je niet de enige en daarom wil de overheid een klein beetje helpen.

 

Frisdrankproducenten

Naast de overheid bieden de producenten van de frisdranken ook een helpende hand. Er is namelijk een aantal van hen die hun receptuur sinds 2017 hebben aangepast. Andere producenten hebben ervoor gekozen om de suikerrijke variant niet meer te verkopen in Nederland. Als zelf de producenten bereid zijn om hun receptuur aan te passen, dan zijn suikerrijke frisdranken blijkbaar écht een probleem!

 

Light dranken

Over deze dranken is al zoveel gezegd dat de gemiddelde consument niet meer weet wat waar is. Dit begrijp ik erg goed en er worden ook veel vragen over gesteld tijdens mijn spreekuur. Collega Anke heeft al eerder een mooie blog over zoetstoffen geschreven.

 

Steeds meer gezonde alternatieven

Natuurlijk kan ik jou de les gaan lezen door te zeggen dat er vroeger geen frisdranken waren en dat die mensen ook heel veel lol in hun leven hadden. Ook is het zo’n dooddoener om te zeggen dat frisdranken geen toegevoegde waarde hebben. Ik ga dus niet op die tour, maar ik wil je wel graag laten weten dat er steeds meer alternatieven komen. Er is nu bijvoorbeeld ook bruisend water met bijvoorbeeld een vleugje munt. Heerlijk verfrissend vind ik. Ook is een waterfles met fruitfilter een goede optie. Kies bijvoorbeeld voor komkommer die je in dunne plakjes schaaft en in het filter doet.

 

Wat is jouw lekkerste drankje zonder suiker?