Blog

Verpleeghuisdiëtist

, diëtist - 14 maart 2019

“Wat kom je doen, mijn 80-jarige moeder op dieet zetten?” De zoon kijkt me ongelovig aan. “Ze is al zo oud, laat haar lekker genieten!” Deze reactie zal een verpleeghuisdiëtist bekend voorkomen. Veel mensen hebben het idee dat er bij een hoge leeftijd niet meer op de voeding gelet hoeft te worden. Niets is minder waar.

Werkdag van een eerstelijns diëtist

, diëtist - 11 maart 2019

Ik ben eerstelijns diëtist, dat betekent dat ik mensen begeleid bij gezonder eten in de thuissituatie, dus niet in een ziekenhuis of verpleeghuis. Ze ontvangen van mij een persoonlijk dieetadvies, afgestemd op hun (chronische) ziekte, mogelijkheden en persoonlijke wensen. Vervolgens begeleid ik ze bij het maken van structurele veranderingen in het eetpatroon om hun gezondheid te verbeteren.

Mijn werkplekken zijn in gezondheidscentra, daar werk ik veel samen met huisartsen, praktijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en apothekers. Wat mijn werk allemaal inhoudt? Kom, ik neem je mee! 

Einde van het vleestijdperk?

, diëtist - 7 maart 2019

Als ik in Google zoek op ‘minder vlees eten’ levert me dat 424.000 hits op. Minder vlees eten is een trend én een goed idee, lees ik op veel websites. Is dat zo? En zo ja, waarom dan?

De nieuwste inzichten over vruchtensap

, diëtist - 4 maart 2019

In januari 2017 schreef ik een blog over vruchtensap. Mijn advies aan Marga was destijds om liever fruit te eten dan vruchtensap te drinken. Met als reden, dat fruit beter verzadigt dan sap, meer voedingsvezels levert en dat je al snel veel vruchten gebruikt voor een glaasje sap en daardoor meer suiker binnenkrijgt dan met vast fruit.

Hoewel deze argumenten nog altijd kloppen, zijn er ook nieuwe inzichten. Prof. Dr. Fred Brouns schreef hierover recent een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek  (nr. 4, 2018). Tijd voor een update. 

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Vier carnaval zonder extra kilo’s

, diëtist - 28 februari 2019

Woon je onder de rivieren? Dan vind je dit vast een van de leukste feestjes van het jaar; carnaval! Verkleed de kroeg in en meezingen met de foute feest-hits van Snollebollekes, Zanger Kafke en het Feestteam. 

Maandag begin ik

, diëtist - 25 februari 2019

In principe kun je op elk moment van de week of zelfs op elk moment van de dag een gezondere keuze maken. Toch hoor ik het ontzettend vaak: ‘maandag begin ik’. Wat is dat toch met die frisse start aan het begin van een nieuwe week?

Waarom eten we koolhydraten?

, diëtist - 21 februari 2019

Waarschijnlijk hoor je steeds vaker iets over koolhydraten. Want in de media worden koolhydraten vaker genoemd en worden ze ook steeds vaker bestempeld als slecht. Dat roept veel vragen op. Wat is de functie van koolhydraten? Moeten we ze nu wel of niet eten? Wat zijn snelle en langzame koolhydraten? In dit blog leg ik het je uit.

De vuist als portie

, diëtist - 18 februari 2019

In het AD lees ik een artikel over het bepalen van de juiste portiegrootte. Niet met een keukenweegschaal of een litermaat, maar met je vuist of je handen. Dit zou overeten (en ongewenste gewichtstoename) voorkomen en ook voedselverspilling tegengaan. Ik ben nieuwsgierig of en hoe dit werkt. Jij ook? 

Crashdiëten

, diëtist - 14 februari 2019

In de regionale krant wordt mijn blik getrokken door de kop ‘Bewust bezig zijn met voeding’. Mijn interesse is meteen gewekt, want als diëtist vind ik dat natuurlijk heel belangrijk. Bij het verder lezen blijkt het echter niet te gaan over lekker en gezond eten, maar over shakes die als maaltijdvervangers worden ingezet om af te vallen. Niet mijn definitie van bewust bezig zijn met voeding…

Voeding en epilepsie

, diëtist - 11 februari 2019

Epilepsie is een stoornis in de hersenen. Er ontstaat eigenlijk een soort ‘kortsluiting’ wat zich uit in een epileptische aanval. Voeding kan een grote rol spelen bij de behandeling van epilepsie. Bijvoorbeeld in de vorm van ketogeen dieettherapie.