Blog

Vis in plaats van medicijnen

, diëtist - 23 september 2019

Joop is door de huisarts verwezen in verband met hypertriglyceridemie. Dit wil zeggen dat de vetten in zijn bloed (de triglyceriden) te hoog zijn. Het maakt de kans op hart- en vaatziekten groter.

Kun je het risico op dementie verkleinen?

, diëtist - 16 september 2019

Ik loop naar de afdeling geriatrie in het ziekenhuis. Dit is een afdeling in het ziekenhuis gericht op de kwetsbare ouderen. Aan de eettafel zie ik een aantal patiënten zitten. De één slikt nog net de laatste hap boterham weg en een ander zit te knikkebollen.  Een meneer vraagt zich verward af waar hij is en een mevrouw in een stoel zit zomaar zachtjes voor zich uit te praten. Voor de één is deze afdeling dan ook een warm bad en voor de ander de grootste nachtmerrie. Dementie is een vaak gezien ziektebeeld op deze afdeling. Ik vroeg mij af: “Zou het mogelijk zijn om de kans op dementie te verkleinen door gezond te eten?”. Je leest er meer over in mijn blog.

Behoefte aan chocolade

, diëtist - 9 september 2019

‘Als ik ongesteld word, heb ik zo’n behoefte aan chocolade’. Of: ’In de loop van de middag krijg ik altijd zo’n behoefte aan suikers.’ Zomaar wat uitspraken die ik regelmatig op het spreekuur hoor. Hoe zit dat met die behoefte? Geeft je lichaam dan echt aan wat je nodig hebt?

Wat eet je als je borstvoeding geeft?

, diëtist - 5 september 2019

Misschien ben je nog aan het overwegen om borstvoeding te geven en zoek je informatie. Of misschien heb je tijdens je zwangerschap een cursus gevolgd over het geven van borstvoeding? In deze cursussen wordt vaak informatie gegeven over het aanleggen, over eventuele ongemakken, en wordt meestal ook benoemd dat borstvoeding van de moeder energie kost en hierdoor de energiebehoefte hoger ligt. Maar wat kan je nu als jonge moeder het beste eten om die benodigde energie en voedingsstoffen binnen te krijgen? Dat leg ik je uit in dit blog.

Vind een diëtist bij jou in de buurt

Drop en invloed op de bloeddruk

, diëtist - 2 september 2019

Als de bloeddruk hoog is wordt vaak het advies gegeven om minder zout te gebruiken. Steeds meer komen daar ook andere adviezen bij zoals: zorg voor voldoende beweging, voorkom stress en overgewicht, stop met roken en wees matig met alcohol. Maar hoe zit het eigenlijk met drop?

Plantaardige voeding een must of mogelijkheid?

, diëtist - 29 augustus 2019

Steeds meer mensen in Nederland eten minder of geen vlees. Sommigen bijvoorbeeld vanuit gezondheidsoverweging of meer behoefte aan variatie in de maaltijden. Anderen voor het milieu of vanwege het dierenleed. Als gevolg hiervan neemt het aantal plantaardige producten in de supermarkt snel toe en ook worden meer plantaardige opties aangeboden in restaurants. Maar zijn dierlijke producten nou daadwerkelijk boosdoeners voor onze gezondheid? In dit blog vertel ik hier meer over.

Kaliumrijk eten bij hoge bloeddruk

, diëtist - 26 augustus 2019

Voldoende groente en fruit eten is goed voor je bloeddruk. Dit heeft onder andere te maken met de invloed van kalium. Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegengaat. Gezonde voeding is rijk aan kalium. Maar soms is dat niet genoeg. Hoe je je voeding nog meer kaliumrijk kunt maken, leg ik uit in dit blog.

Voedingstips voor jonge sporters: energie en koolhydraten

, diëtist - 22 augustus 2019

Wie veel traint heeft energie nodig. Klinkt simpel, maar dit blijkt in de praktijk vaak een lastige klus. Vooral bij tieners. Het jonge sportlijf, dat volop in ontwikkeling is, kan de zware belasting van veel trainen in combinatie met school aan. Maar goede verzorging is hierbij nodig. De lengte groei is immers een fragiele fase, waarin blessures op de loer liggen. Botten worden langer en spieren en pezen kunnen maar met moeite die snelle groei bijbenen. Een voedingsplan (het liefst op maat) is nodig om de jonge sporters goed door deze fase heen te loodsen. In dit blog ga ik dieper in op de rol van koolhydraten.

Zout en de bloeddruk

, diëtist - 15 augustus 2019

Als ik vroeger als kind bij mijn oma ging eten was dat een hele belevenis. Oma had namelijk heel raar brood. Voor ons als kleinkinderen had ze wel normaal brood, maar als ik een stukje van haar boterham mocht proeven dan smaakte dat heel gek.

Pas veel later begreep ik dat oma zoutloos brood at. Ze deed dat op advies van de huisarts in verband met een hoge bloeddruk.

Inmiddels is dit bijna dertig jaar geleden. Tegenwoordig vind je waarschijnlijk niet veel oma’s meer die zoutloos brood eten. Hoe zit het dan met zout en de bloeddruk?

Eiwitbeperking tijdens revalidatie

, diëtist - 12 augustus 2019

Er zijn momenten waarop ik mij besef dat het vak diëtist echt heel bijzonder is. Ik heb het privilege om samen met mijn cliënten en patiënten te praten over de wondere wereld van voeding en de oneindige creativiteit die je daarbij kunt gebruiken! Er zijn talloze verschillende voedingsmiddelen te combineren om een voedingsadvies op maat te maken. Voor ieder persoon is dit weer een ander advies. Dit realiseerde ik mij toen ik laatst een pop-up in mijn werkmail zag verschijnen: Mevrouw P, 70 jaar, ondervoede toestand. Dieetadvies? Eiwitbeperking.