PCOS en de rol van voeding

, diëtist 29 november 2018

‘Oh ja, ik weet niet of het relevant is, maar ik heb PCOS’, zegt een cliënt die bij mij is in verband met overgewicht. Waarom het belangrijk is om dit wél te melden aan de diëtist en waarom je ook zonder overgewicht maar met PCOS naar de diëtist kunt lees je in dit blog.

pcos

Wat is PCOS?

PCOS staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom en komt voor bij zo’n 5 tot 10% van de vrouwen. Als je PCOS hebt, zijn je hormonen niet in balans en kun je problemen hebben met de rijping van de eicellen. Als gevolg kan het zijn dat de eisprong niet plaatsvindt. Daardoor heb je een verminderde vruchtbaarheid.

 

Door de hormoonschommeling kun je ook andere klachten ervaren. Denk dan aan het hebben van meer beharing op het lichaam of in het gezicht. Of je hebt huidoneffenheden zoals puistjes. Maar ook een onregelmatige cyclus (<8x per jaar) of zelfs helemaal niet horen bij de klachten.

 

Ook overgewicht komt regelmatig voor. Ongeveer de helft van de vrouwen met PCOS kampt hiermee. Daarnaast zien we relatief vaak dat vrouwen met PCOS ongevoelig zijn voor insuline.

 

Ongevoelig voor insuline

Dit laatste is vaak de eerste stap in het behandelplan. Want door insulineresistentie heb je een hoger risico op het ontwikkelen van het zogenoemde metabool syndroom. Dit betekent dat, naast veel voorkomend overgewicht, PCOS ook verband houdt met het ontstaan van hart- en vaatziektendiabetes en een hoge bloeddruk op latere leeftijd.

 

Voeding

Voeding is dus heel erg belangrijk, want daarmee kun je iets aan je gewicht doen. Door je voeding aan te passen kun je niet alleen wat afvallen, maar mogelijk ook een positief effect verwachten in de cyclus.

 

Dat is vooral voor vrouwen met een kinderwens heel waardevol. De kans op een zwangerschap kan daardoor toenemen. Daarnaast kun je de insulinegevoeligheid en je cholesterol waardes enorm verbeteren met de juiste voeding.

 

Advies op maat

Een advies op maat is wel gewenst, want niet iedereen met PCOS heeft dezelfde leefstijl, ervaart dezelfde klachten of heeft overgewicht. Ondergewicht kan een reden zijn dat de vruchtbaarheid verminderd is. Ook dan kan er sprake zijn van insulineresistentie. Dat geldt dus niet alleen voor vrouwen met een hoger vetpercentage.

 

Omdat vanwege een disbalans in hormonen afvallen of aankomen soms wat lastiger is, is een passend advies op het gebied van voedingstoffen een onmisbare factor. Laat je dus goed adviseren en begeleiden door een diëtist maar vraag vooral bij de huisarts naar een test als je het vermoeden hebt van PCOS.