Eerder beginnen met pinda’s

, diëtist 28 december 2017

Hele volksstammen in Nederland zijn groot gebracht waarbij de introductie van pinda’s na het eerste levensjaar is gestart. Verschillende onderzoekers geven nu aan dat door de late introductie het aantal mensen met een pinda-allergie in 20 jaar is gestegen van 1,4% naar 3%. Tijd voor verandering?

 pinda-allergie

Beginnen bij het begin: ons immuunsysteem

Het immuunsysteem is uiterst ingewikkeld en waarschijnlijk weten we nu alleen het tipje van de ijsberg. In de baarmoeder al ontwikkelt een baby een immuunsysteem. Dit is deels gebaseerd op het DNA van de ouders maar ook door de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap. De verdere ontwikkeling van het immuunsysteem begint bij de geboorte. De weg die de baby aflegt van de baarmoeder naar de buitenwereld tijdens de geboorte heeft ook effect. Er worden bijvoorbeeld verschillen gezien in de darmflora van een baby die op de natuurlijke manier of via een keizersnee ter wereld is gekomen.

 

Wat gebeurt er in het lichaam bij een allergische reactie?

In het geval van een pinda-allergie reageert het lichaam heftig op pinda-eiwit. Het lichaam kent dit eiwit niet en gaat hier specifieke afweerstoffen voor maken. Deze afweerstoffen bevinden zich in het hele lichaam. Zodra er een pinda wordt gegeten, worden de afweerstoffen actief. Wanneer het pinda-eiwit reageert met de afweerstoffen komt er histamine vrij. Histamine zorgt voor de verschijnselen bij een allergische reactie.

 

Andere culturen

Zoals gezegd beginnen wij in Nederland pas na 1 jaar met de introductie van pinda’s in de voeding. Bij Israëlische kinderen bijvoorbeeld komen in vergelijking veel minder pinda-allergieën voor. In de Israëlische cultuur worden pinda’s al van jongs af aan gegeven. Bij een recente studie hebben kinderen met een verhoogd risico op pinda-allergie regelmatig pinda’s gekregen. En wat blijkt? Deze kinderen hebben beduidend minder vaak een pinda-allergie dan kinderen uit de controlegroep. Het vroeg introduceren beschermt tegen het krijgen van een pinda-allergie op latere leeftijd.

 

Het roer moet om

Best eng om in één keer veel eerder te beginnen met het introduceren van pinda’s. Op deze manier zijn wij zelf immers niet groot geworden. Toch is het algemene advies om te starten met de introductie van (gemalen, geen hele!) pinda’s bij een leeftijd van vier tot acht maanden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van 100% pindakaas. Kinderen met een verhoogd risico (met eczeem en/of familiaire aanleg) is het advies voor de introductie van pinda’s nog niet klaar. Maar de wetenschap zit niet stil. Het is de verwachting dat voor deze groep ook snel een aanpassing in de adviezen komt.

 

Lees hier meer over voeding en voedselallergie

 

Toch een beetje eng of heeft je kindje een verhoogd risico? Raadpleeg dan de diëtist bij jou in de buurt!