Plantaardige voeding een must of mogelijkheid?

, diëtist 29 augustus 2019

Steeds meer mensen in Nederland eten minder of geen vlees. Sommigen bijvoorbeeld vanuit gezondheidsoverweging of meer behoefte aan variatie in de maaltijden. Anderen voor het milieu of vanwege het dierenleed. Als gevolg hiervan neemt het aantal plantaardige producten in de supermarkt snel toe en ook worden meer plantaardige opties aangeboden in restaurants. Maar zijn dierlijke producten nou daadwerkelijk boosdoeners voor onze gezondheid? In dit blog vertel ik hier meer over.

Plantaardige voeding een must of mogelijkheid?

Mag het een onsje minder zijn?

Het advies in de Schijf van Vijf voor het eten van vlees is sinds 2015 naar beneden bijgesteld. Er wordt nu geadviseerd om maximaal 500 gram onbewerkt vlees per week te eten. Meer vlees eten is niet nodig. Stel dat je dagelijks 100 gram vlees eet, eet je dus 2 dagen per week geen vlees.

 

Bewerkt en onbewerkt vlees

Wat voor soort vlees je eet speelt ook mee voor je gezondheid. Bewerkt vlees kun je beter laten staan en eet van rood vlees (zoals rund, schaap, geit en varken) niet meer dan 300 gram per week.

 

Een (hoge) consumptie van deze producten kan namelijk het risico op (darm)kanker, diabetes type 2 en een beroerte verhogen.  Bewerkt vlees is behandeld om smaak of houdbaarheid te beïnvloeden zoals gerookt, gezout of gedroogd.

 

Onbewerkt vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet past wel binnen een gezond eetpatroon.

 

Vlees vervangen

Wanneer je binnen je voedingspatroon minder vlees en zuivel eet en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers zorgt dit voor een lager risico op hart- en vaatziekten en kan dat bloeddrukverlagend werken. Je kunt vanuit dit oogpunt dus prima met minder of zonder vlees.

 

Vlees bevat echter wel belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Het is van belang deze voedingsstoffen met andere voedingsmiddelen binnen te krijgen. Wanneer je helemaal geen of nauwelijks dierlijke producten eet, is het van belang om een vitamine B12-supplement te slikken.

 

Minder vlees eten is dus beter voor de gezondheid en ook beter voor het milieu omdat je hiermee je  voedselafdruk verkleint.

 

Zuivel

Het gebruiken van zuivel (melkproducten) hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 (specifiek yoghurt) en darmkanker. Het Voedingscentrum adviseert 300-450 gram zuivel per dag te nemen. Mits je er niet teveel van gebruikt én gezonde productkeuzes maakt, is het dus gunstig voor je gezondheid om zuivel te eten of drinken.

 

Let bij het kiezen van zuivel wel op welke producten je kiest. Kaas bevat vaak veel zout en (verzadigd) vet en heeft een hoge milieubelasting, beperk het eten van kaas daarom tot 40 gram per dag, dit staat gelijk aan het beleg voor twee sneetjes brood.

 

Tips voor een plantaardige keuze

Als je meer plantaardige keuzes wilt maken voor je gezondheid of voor dier en milieu vind je hieronder praktische tips:

 

  • Kies voor (zelfgemaakte) humus, pindakaas of notenspread op brood of fruit zoals banaan of appel. Kijk ook eens op de site van het Voedingscentrum voor recepten en inspiratie voor broodbeleg. 
  • Vervang dranken zoals melk of yoghurt door een ongezoete plantaardige variant zoals sojamelk, amandelmelk, havermelk of rijstemelk. Kijk dan wel op het etiket of er calcium en B-vitamines aan zijn toegevoegd voor een volwaardige vervanging van dierlijke zuivel. Deze voedingsstoffen zitten niet standaard in plantaardige ‘melk’ en worden daarom vaak toegevoegd door de fabrikant. Let er daarnaast op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt met je voeding, omdat plantaardige ‘melk’ soms minder eiwitten bevat dan dierlijke zuivel.
  • Neem de tijd in de supermarkt om producten te vergelijken en te kijken of er een plantaardig alternatief is wat je aanspreekt.
  • Vervang vlees door ei, noten of peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen.

 

Wil jij meer plantaardig eten of wil je meer weten over vegetarisch of veganistisch eten?  De diëtist in de buurt geeft je advies!