Het geheim van de slanke diëtist

, diëtist 11 oktober 2018

Wat eten diëtisten eigenlijk zelf? Daar bestaan nog wel wat vooroordelen over. Zo zijn er mensen die denken dat diëtisten vrijwel alleen leven op sla. En ik heb zelfs wel eens meegemaakt dat iemand eigenlijk niet durfde te koken voor mij als ik kwam eten. Onzin natuurlijk. Diëtisten zijn ook gewoon mensen. Dat betekent dus ook dat het voor een diëtist net zo lastig is om verleidingen van ongezond voedsel te weerstaan als voor ieder ander. Maar wat is dan het geheim van de slanke diëtist?

slanke diëtist

De truc zit vooral in het maken van keuzes. Soms kies je wel voor iets ongezonds, omdat het echt heel lekker is, een andere keer niet. Wat ook belangrijk is, is het besef dat het niet gaat om één product dat je eet, maar om je totale voedingspatroon voor langere termijn.

 

Dieetgoeroes

Veel dieetgoeroes en foodbloggers willen je laten geloven dat er een snelle, makkelijke oplossing is waarmee je altijd slank zult blijven. De realiteit is dat dit niet bestaat. Hoewel het makkelijker wordt naarmate je het langer volhoudt, vergt gezond eten altijd een bepaalde discipline. Ook bestaat er niet één wonder-voedingsmiddel (‘superfood’) dat alle problemen oplost. Het gaat vooral over het gemiddelde. Dit filmpje van De Volkskrant geeft dat mooi weer.

 

Denk óm

Als je dat gezonde voedingspatroon en het maken van keuzes eenmaal onder de knie hebt, dan is het niet meer zo moeilijk. Maar om het jezelf aan te leren vergt tijd en energie. Niet ‘op dieet’, maar een andere manier van denken dus. In dit filmpje van ‘Omdenken’ wordt dat goed verwoord.

 

Waar blijft dat wondermiddel?

Het liefst had je waarschijnlijk in dit blog gelezen dat er een simpel wondermiddel is waarmee diëtisten zelf op een gezond gewicht blijven. Het is verleidelijk om de mensen die beweren dat dit wondermiddel bestaat in de vorm van een pil, een drankje, een bepaald voedingsmiddel of een simpel dieet van een paar weken te geloven, maar de waarheid is minder leuk: gezond eten kost tijd en moeite.

 

Het goede nieuws is wel dat de diëtist je kan helpen om dit gezonde eetpatroon aan te leren.