Slijmvorming door melkproducten

, diëtist 15 november 2018

Claudia heeft een ernstige vorm van COPD . Ze komt op mijn spreekuur omdat ze in het afgelopen half jaar ongeveer 8 kilo is afgevallen zonder dat dat de bedoeling was. Bij het meten van haar lichaamssamenstelling blijkt dat ze niet alleen vetmassa, maar vooral veel spieren verloren is. ‘Het is belangrijk voldoende eiwit te eten’, leg ik haar uit. ‘Eiwit zit bijvoorbeeld veel in vlees, vis, melkproducten, noten en peulvruchten. Het is de bouwstof van de spieren. Door voldoende eiwit te nemen en te bewegen, wordt de verloren spiermassa weer opgebouwd.’ ‘Dat snap ik niet helemaal’, zegt ze. ‘Melkproducten geven toch juist veel slijm?’

Slijmvorming door melkproducten

Melk en slijm

Claudia is niet de eerste patiënt met COPD die mij vragen stelt over slijmvorming door melk. Veel mensen denken dat melk slijmvorming in de hand werkt. Uit onderzoek blijkt echter dat door het gebruik van melkproducten de longen niet meer sputum (longslijm) produceren.

 

Toch komt het verband niet helemaal uit de lucht vallen. Melkproducten zorgen soms wel voor slijmeriger speeksel, waardoor mensen meer slijmvorming ervaren na het drinken van melk. Dit slijm kan heel hinderlijk zijn, maar is dus niet schadelijk. Het verergert de longziekte niet. Dit mondgevoel treedt trouwens ook vaak op bij het gebruik van vla, sojamelk, chocolade of chocolademelk.

 

Waarom toch?

Zonder melkproducten is het meestal moeilijk voor mensen met COPD om voldoende eiwit te gebruiken om de spieren sterk te houden. Melkproducten zijn daarnaast een belangrijke leverancier van calcium, de bouwstof voor de botten. Bij het regelmatig gebruik van Prednison bij longaanvallen bij COPD krijgen patiënten vaak last van botontkalking. Calcium uit melkproducten remt de afbraak van de botten.

 

Wat helpt

Twee tips om toch zonder al te veel hinder gebruik te kunnen maken van melkproducten:

  • Kies voor zure melkproducten. Karnemelk, kwark en yoghurt geven minder vaak dit slijmerige mondgevoel dan zoete melkproducten;
  • Wissel slokken melk of happen vla af met een slokje water of wat zure limonade. Dit spoelt het slijmerige speeksel weer weg.

 

De praktijk

Claudia snapt, na mijn uitleg, dat melkproducten voor haar erg belangrijk zijn om voldoende eiwit en calcium te gebruiken. Ze besluit vaker te kiezen voor yoghurt en kwark na haar trainingen bij de fysiotherapie. Dit blijkt voor haar goed te werken.

 

Het kost haar uiteindelijk ongeveer zeven maanden om de spiermassa die ze verloren had weer op te bouwen. ‘Ik ben heel blij dat het me gelukt is’, geeft ze aan. ‘Ik voel me nu veel sterker. Ik kan weer zelf naar de supermarkt op de hoek lopen en heb veel minder vaak last van mijn longen. Ik ga er zeker mee door.’