Slikstoornissen: Wanneer slikken niet vanzelfsprekend is

, diëtist 20 augustus 2018

Slikstoornissen (dysfagie) komen voor bij verschillende aandoeningen. Als je moeite hebt met slikken, kun je erg onzeker worden bij het eten of drinken. Daarnaast kunnen er als gevolg van een slikstoornis complicaties ontstaan.

slikstoornissen

Hoe ontstaan slikstoornissen?

Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van slikstoornissen. Het kan komen door ouderdom of door ziekten van het zenuwstelsel zoals bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, dementie of een beroerte. Daarnaast kan het ontstaan door kanker in het hoofd-halsgebied.

 

Moeite met slikken en regelmatig verslikken

Slikstoornissen uiten zich meestal in twee soorten klachten: moeite met slikken en het regelmatig verslikken. Moeite met slikken houdt in dat het transport van voedsel van de mond naar de slokdarm verstoord is. Bij verslikken of inademen van voedsel komt (een deel van) het voedsel niet in de slokdarm maar in de luchtpijp terecht. De logopedist onderzoekt meestal of er sprake is van een slikstoornis en welke dit is.

 

Hieronder zie je de meest voorkomende klachten bij slikstoornissen:

  • verslikken tijdens of vlak na het eten of drinken (keel schrapen, hoesten, rood aanlopen, traanogen, blauw aanlopen, verstikken);
  • kauwen of slikken doet pijn;
  • speeksel, eten of drinken loopt uit de mond;
  • het gevoel hebben dat medicijnen blijven of voedsel blijft steken in de keel of in de slokdarm;
  • voedselresten blijven achter in de mond;
  • borrelend stemgeluid na het slikken.

 

Niet mijden, maar aanpassen

Het komt regelmatig voor dat producten die klachten veroorzaken bij het slikken vermeden worden. Op die manier kan het eetpatroon van mensen met een slikstoornis erg eenzijdig worden. Dit kan op den duur leiden tot uitdroging of ondervoeding.

 

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de consistentie van de voeding afgestemd wordt op het type slikstoornis. Verslik je je bijvoorbeeld snel in dunne vloeistoffen zoals water, melk of sap? Kies dan voor dikkere vloeistoffen zoals yoghurt of kwark. Heb je moeite met het doorslikken van harde voedingsmiddelen zoals vlees of brood? Pureer of vermaal het vlees dan zodat de structuur zachter wordt en je het makkelijker kunt doorslikken. Daarnaast kun je brood dippen in thee of soep.

 

Dit zijn een aantal algemene adviezen voor wanneer je last hebt van slikstoornissen, maar het is beste is om een uitgebreid en persoonlijk afgestemd voedingsadvies te krijgen. Iedereen is tenslotte anders. Raadpleeg bij slikklachten een diëtist bij jou in de buurt.