Smaakt het nog? Over smaakverlies

, diëtist 3 december 2018

Elke keer als je een hap eten in je mond stopt, proef je de smaak. Dat bepaalt ook mede of je iets lekker of juist vies vindt. Helaas komt het bij sommige mensen voor dat je weinig tot niets proeft. Volgens schattingen heeft minstens een kwart miljoen van de Nederlandse bevolking last van smaakverlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

smaakverlies

Smaak

In je mond zitten smaakpapillen. De smaakpapillen op de tong en achter in de mondholte zorgen ervoor dat je de smaak van je eten kunt proeven. Maar niet alleen de smaakpapillen, ook je reukvermogen is sterk betrokken bij je smaakbeleving. Wanneer je minder ruikt, proef je ook minder.

 

Smaken

Er zijn vijf primaire (basis)smaken. Zoet, zuur, zout, bitter en umami. De eerste vier smaken komen je waarschijnlijk bekend voor. De laatste smaak, umami, is wat minder bekend. Umami is een term uit het Japans en is het beste te omschrijven als ‘hartig’. Het is een smaak die je in kaas of sojasaus terug kunt vinden.

Er werd lang gedacht dat je de smaken zoet, zuur, zout en bitter op bepaalde plekken op je tong beter kon proeven dan op andere plekken. Zoals bijvoorbeeld bitter op het achterste gedeelte van je tong. Dat blijkt niet zo te zijn: je proeft overal op je tong elke smaak even goed!

 

Smaakverlies

Helaas komt het bij sommige mensen voor dat er smaakverlies optreedt. Velen van hen ervaren dit als een ernstig gemis. Voor veel mensen is eten iets waar ze van genieten en plezier uit halen. Je kunt je voorstellen dat wanneer dit (ineens) wegvalt, het erg moeilijk kan zijn.

 

Smaakverlies kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst gaat het vaak gepaard met het ouder worden. De werking van de zintuigen gaan op latere leeftijd achteruit. Wel is het zo dat smaakverlies in 95% van de gevallen een kwestie is van reukverlies. Reukverlies kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld (chronische) verkoudheid en neuspoliepen (zwellingen van het neusslijmvlies).

 

Ook chemotherapie bij kanker kan zorgen voor een verandering of vermindering van smaak. Lees hier meer over in de blog van Anke over voeding en chemotherapie. Daarnaast kan roken ook je smaakvermogen aantasten. Weer een extra reden om te stoppen als je rookt 😉

 

Voorkomen van tekorten

Smaakverlies kan ervoor zorgen dat mensen minder gaan eten. Dit komt omdat ze niet meer van eten kunnen genieten en er soms zelfs tegenop zien. Dit kan op den duur leiden tot tekorten in de voeding en/of uiteindelijk ondervoeding.

 

Wist je dat je tastzin, ogen en oren ook mee doen met het proeven? Probeer daar eens extra aandacht aan te besteden. Maak het eetmoment gezellig. Eet bijvoorbeeld samen met anderen, aan een mooi gedekte tafel. Het oog wil nota bene ook wat. Kauw rustig op iedere hap en eet niet te snel. Wanneer het eten langer in je mond zit, heb je ook meer tijd om te proeven. Zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende drinkt. Een droge mond (met weinig speeksel) belemmert het proeven. Vermijd tot slot heel heet drinken of eten. Een te hoge temperatuur kan je smaakpapillen beschadigen.

 

Ken jij iemand uit je omgeving die last heeft van smaakverlies? Of heb je er misschien zelf last van? Probeer deze tips eens uit. Wanneer je er erg onder lijdt, bespreek het met je huisarts of met je diëtist.